Älskade bonusfamilj

Älskade bonusfamilj

Stina Pettersson är samtalsterapeuten som hjälper bonusfamiljer att hitta hem

7 april 2023
5 min read

Att byta familjekonstellation kan vara både omtumlande och förvirrande. Stina Pettersson är samtalsterapeuten som vet hur snårigt det kan vara att foga samman två familjer. Idag hjälper hon bonusfamiljer att hitta lösningar och må bra.

Efter 22 år i en kärnfamilj gick Stina Pettersson igenom en separation. Hon träffade Thomas och båda hade barn sedan tidigare. Paret insåg ganska snabbt hur komplicerat och utmanande det kunde vara att leva i en bonusfamilj och krockade i många frågor som hade med den nya familjekonstellationen att göra. Idag har Stina utbildat sig till samtalsterapeut och inriktat sig på att hjälpa just bonusfamiljer.

–Jag kände mig väldigt ensam i rollen som bonusmamma och hade ingen jag kunde prata med. Thomas förstod inte alls vad jag menade och vi gick vilse i vår kommunikation. Jag besökte en terapeut för att få stöd i hur jag skulle hantera rollen som bonusförälder.

Stina pendlade i känslor som påminde om svartsjuka, avundsjuka och utanförskap. Det var känslor som kom med en hel del skam vilket samtidigt gjorde det svårt att prata om.

–Jag undrade om det var något fel på mig? Är det bara jag som känner så här? Jag som alltid haft lätt för att skapa relationer hitta inte rätt i min egen.

Stina och Thomas hade timvis med diskussioner som ofta ledde till konflikter. De pratade inte samma språk och förtvivlan ökade. Det var nära att Stina gav upp.

–Men diskussionerna gav en positiv effekt. Vi kom trots allt närmare varandra efter hand och vi bestämde oss för att ta en sak i taget. Från början var allt ett enda stort haveri. Nu kunde vi avgränsa områden och då blev det lättare att hantera utmaningarna. Och på den vägen är det efter tolv år som bonusfamilj.

Idag bor Stina och Thomas tillsammans på en gård i Ystad och jobbar med att hjälpa andra bonusfamiljer, föräldraalienation och NPF.

–Vi arbetar med samtal för enskilda bonusföräldrar, föräldrar och par. Vi träffar även bonusbarn och framför allt tonåringar som tycker det är svårt att leva med separerade föräldrar.

Ett av de vanligaste problemen hon stöter på i sitt jobb är föreställningar om hur en familj ”ska vara”.

-Drömmen om den stora lyckliga familjen, som inte stämmer överens med hur det blir i verkligheten. Men också olika sätt att tänka kring gränser och barnuppfostran. Förväntningar på sig själv och hur du ska vara som bonusförälder. Många kan uppleva en utanförskapskänsla och att känna sig som en gäst i sitt eget hem.

Stina pettersson

GÖR: Samtalsterapeut med inriktning bonusfamiljer.

MAMMA TILL: Daniel och bonusmamma till Ida och Viktor.

LIVSMOTTO: Ibland är det värt att kämpa.

Så vad kan man göra om man anser sig ha problem i en bonusfamiljkonstellation?

–Det viktigaste är att först försöka prata med din partner. Skapar det mer konflikter, sök stöd hos någon terapeut som förstår bonusfamiljsutmaningar. Vill inte din partner gå i samtal, gå själv för att hitta dig själv i din roll i bonusfamiljen. Det är lätt att gå vilse och tappa sin inre kompass.

Snart släpps Stinas bok Gå vilse och hitta hem i bonusfamiljen.

–Det är en öppen, ärlig och sårbar bok som beskriver hur det varit för mig att leva i en bonusfamilj och de erfarenheter jag fått av att arbeta med inriktningen bonusföräldrar och föräldrar. Förhoppningen är att den ska få läsaren att känna att även om det är utmanande ibland att hitta lösningar, så finns det sätt att utveckla relationerna i bonusfamiljen.

”Jag undrade om det var något fel på mig”

Vi behöver bli bättre på att ta upp och prata om de svårigheter som nya familjekonstellationer kan innebära, menar hon.

–Vi behöver öppna upp mer om det som är svårt i bonusfamiljen. Lyfta bort skulden och skammen som kan finnas över att inte få ihop livet och relationerna. För att du som bonusförälder inte ska behöva känna dig ensam, för att din partner ska förstå hur det kan vara, omgivningen kanske kan få en nyanseras bild och professionella få en förståelse för att allt inte är som du tror beroende på vilken mall du går efter. Vi behöver normalisera det som händer i en bonusfamilj, utan att skambelägga den.

”Vi behöver öppna upp mer om det som är svårt i bonusfamiljen”

4 myter om bonusfamiljer

Vi kommer bli en stor härlig familj.

Det kan ta mellan fem och sju år innan du börjar känna att ni är mer som en enhet. Relationer, gemensamma minnen och en historia tar tid att bygga.

Bonusföräldrar kommer per automatik att älska sina bonusbarn och vice versa.

Kärlek kommer inte per automatik och ibland kommer den inte alls. Börja med att tänka på att ha respekt för varandra.

Alla familjer är som kärnfamiljen.

Så är det inte. Utgår vi ifrån kärnfamiljsmallen kommer det leda till stress och besvikelser.

Bonusmammor är elaka.

Den här myten tackar vi Walt Disney för. Forskning visar att bonusmammor upplever att det är en komplicerad roll och riskerar att få ökat stresspåslag och utmattning.

KategorI:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: