Tidigare sökte hon lyckan i upplevelser, nya människor, festivaler och exotiska resor. Två barn senare har hon landat i en mer ödmjuk strävan efter lycka och hittar ofta svaren i de små sakerna. Mothr har pratat föräldraparadox och tillsammanseffekt med lyckopsykologen Katarina Blom. Och givetvis fått hennes bästa tips för ett lyckligare liv.
Mammalycka
När vi pratar med lyckopsykologen Katarina Blom har hon nyligen fått sitt andra barn och landat i en ny familjekonstellation.
– Det är intensivt och ingen bebisbubbla, som alla pratar om. Vår äldste har varit hemma mycket de första veckorna, vilket inneburit två olika tempon. Jag och lillen ligger och ammar och den äldre vill cykla, klättra, prata, springa, dansa. Allt en pigg treåring kan komma på, skrattar hon.
Katarina menar att det är lätt att bli alltför självuppoffrande som förälder.
– Då är det viktigt att prata ihop sig med sin partner om vad ett jämställt ”good enough” föräldraskap innebär, för att glädjen ska ha chans att komma på besök. Bara för att vi blev mammor så upphörde inte våra egna behov som människor. Däremot förändrades förutsättningarna att ta hand om våra egna behov drastiskt. Här blir det ofta ett glapp och det kan underlätta att se det och fundera över hur vi ska brygga glappet, säger hon.
Föräldraparadoxen
Katarina pratar gärna om ett fenomen som hon kallar ”föräldraparadoxen”. Det innebär kort och gott att vi tror att vi ska bli lyckligare av att få barn. Vilket inte alltid överensstämmer med verkligheten.
–Vår lyckonivå tycks sjunka när bebisen har kommit, tvärtom mot vad vi förväntat oss. Däremot upplever de flesta en starkare känsla av mening i tillvaron efter att barnet gjort entré. Inom forskning definieras ofta meningsfullhet som att få bidra till ett större sammanhang, att sträva mot ett högre syfte och mål i livet som är långsiktigt. Utifrån detta är det lätt att förstå att ett barn upplevs djupt meningsfullt.
Katarina poängterar att det är viktigt att ha rimliga förväntningar på sin egen lycka som småbarnsföräldrar.
– Föräldraskapet är en utmärkt plattform att få uppleva djup kärlek och mening, men också hopplöshet, otillräcklighet, stress, oro och frustration. Att vara småbarnsförälder innebär att bli en lycko-ninja! Vi behöver träna oss än mer i att lära känna oss själva, våra känslor och behov för att kunna skapa en fin och meningsfull tillvaro för oss själva. Och en glad förälder är bland det bästa man kan ge sitt barn!
katarina blom
GÖR: Psykolog, författare, föreläsare
MAMMA TILL: Sam och Bastian
LIVSMOTTO: ”Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle”
FÖLJ: @katarinablom
Tillsammans-effekten
Våra sociala sammanhang har större betydelse för vårt välmående än man kanske kan tro, menar Kristina. I sin kommande bok ”Tillsammans-effekten” tittar hon närmare på den sociala delen av vårt välbefinnande.
Forskningen visar nämligen att det som är mest effektivt för att stärka sin fysiska hälsa, sin lycka och sin motståndskraft är goda relationer, både inom och bortom familjen, förklarar hon.
– Jag är lite trött på det ensidiga fokuset på individens självförverkligande och via boken insåg jag att frågan ”hur blir jag lycklig?” kanske är fel ställd. Snarare borde vi fråga oss: ”I vilka sammanhang känner jag mig levande och att jag bidrar?” Där tycks svaret om lyckan vara närmare till hands. Det kändes uppfriskande mitt bland alla råd om hur jag som individ ska dricka sellerijuice, Wim Hof-andas och ta kalla bad för att stärka mig själv. Kanske är lyckan mer av ett tillsammans-projekt än vi tidigare anat? Jag tror det, säger hon.
Psykologens 5 tips för mer lycka
Daglig incheckning
…med kroppen och därigenom också våra känslor. Ställ dig frågan: Hur mår jag idag? Vilka känslor rör sig i min kropp?
Varje känsla är egentligen en budbärare för ett behov vi har. Vilket behov känner jag starkast idag? Hur kan jag tillgodose det? Är det stillhet, rörelse, att vara social eller att få dra mig undan?
Kartläggning
Ofta vet vi vad vi själva mår bra av, men för att få inspiration kan vi blicka bakåt i våra liv. Vad har gjort mig lycklig senaste veckan? Vilka aktiviteter och vilka relationer gav mig positiva känslor? Hur kan jag planera in och göra mer av dem?
Oavsett om det är en extra lång huvud-massage i duschen när jag schamponerar mitt hår eller att skriva i en kompistråd på messenger – vad har tidigare väckt min glädje? Hur kan jag prioritera mer av det framöver?
Permah-modellen
PERMAH står för fem tydliga vägar som alla har forskningsstöd kopplat till ett starkare välbefinnande. Positiva känslor, Engagemang, Relationer, Meningsfullhet, Achievement och Hälsa. Kartlägg när du kommer i kontakt med de olika delarna i PERMAH och fundera över hur du kan förstärka dem!
Grundläggande behov
… som sömn, att hinna äta regelbundet, träning och sociala kontakter kan bli bristvara tidigt i föräldraskapet. Det påverkar våra känslor. Inom psykologin pratar man om fem sårbarhetsfaktorer, som gör oss mer sårbara inför att uppleva svåra känslor som ilska, sorg, oro och ångest. Upplever du många svåra känslor, kan du försöka se över dina sårbarhetsfaktorer och tillgodose dem så gott det går, så ökar chansen att även känslolivet stabiliseras.
Ställ dig frågan: Har jag ätit ordentligt? Har jag sovit? Har jag tränat den senaste tiden? Tagit mina mediciner eller vilat om jag är sjuk? Har jag fått känna mig kompetent?
Förmodligen går det inte att få alla dessa behov mättade, men kanske kan de ge ledtrådar om i vilken ända man kan börja för att lugna kroppens skav, och därmed även känslolivet.
Boktips!
I boken ”Lycka på fullt allvar” ger Katarina Blom och Sara Hammarkrantz en introduktion till positiv psykologi och visar hur vi kan bygga upp ett genuint välmående på lång sikt.
Sociala kontakter
Våra hjärnor kopplar ihop sociala aktiviteter med välbefinnande, även om det bara handlar om att småprata med främlingar. Ta fler sociala initiativ på öppna förskolan, lekplatsen, när du köper kaffe eller stanna upp och prata med en granne. Vi är byggda för att umgås med andra vuxna och barn i olika åldrar.
I dagens samhälle får vi ta eget ansvar för att skapa sociala sammanhang och det mår vi på djupet bra av. Att investera i befintliga relationer genom att planera och prioritera härliga aktiviteter ihop är också bra för vårt mående.