Snällhets- revolt
Är snälla människor lyckligare? Och är det sant att vi själva gynnas när vi gör goda gärningar för andra? I den här delen av vår artikelserie Lyckomanualen tar vi en titt på hur goda handlingar är kopplade till lycka. Och varför vi skulle behöva en rejäl snällhetsrevolution.
Random acts of kindness
En av många forskare som intresserat sig för vår upplevelse av lycka är Dr Laurie Santos, vid Yale University. I sin kurs, The science of well-being, tar hon upp ”random acts of kindness” som något som bevisats öka vår lyckokänsla.
Psykologiforskaren Lara Aknin lät i ett experiment ett antal människor få en mindre summa pengar, som de antingen fick i uppgift att spendera på sig själva eller att använda för att bjuda någon på en kopp kaffe, eller något annat trevligt. När testgruppen fick ranka sin lyckokänsla före och efter experimentet, hade de i gruppen som bjudit bort sina pengar ökat sitt välmående och sin känsla av glädje markant mer än de som spenderat pengarna på sig själva. Intressant nog gjorde själva summan experiment-deltagarna fick ingen skillnad – lyckoökningen var densamma.
Att söka upp och göra goda gärningar, oavsett om det är att skänka en stor summa pengar till välgörenhet eller att hjälpa någon att hitta rätt i stan, gör oss lyckligare, menar forskningen. Kanske dags att bjuda någon på en kopp kaffe?
Snällhetshormon
Dr. Waguih William IsHak, professor i psykiatri vid Ceders-Sinai, har forskat om snällhetens effekter på vårt välmående och konstaterar att goda handlingar är en strategi som leder till mer lycka. En av förklaringarna är att våra hormonnivåer förändras när vi gör något snällt för andra, menar han. Forskningen indikerar att oxytocinet, samma hormon som gör att vi knyter an till våra barn och skapar band till de vi älskar, ökar när vi gör något snällt.
Dr. IsHak menar också att studier som gjorts visar att så kallade ”random acts of kindness” får kroppen att utsöndra dopamin, hjärnans kemiska sätt att ge oss en känsla av eufori. Fenomenet kallas ibland ”helper’s high” (hjälparens kick) och får oss att känna oss nöjda och glada och ett sätt för hjärnan att ge oss en belöning när vi gjort något bra.
Ett tredje hormon som kan boostas när vi gör något snällt är serotoninet, ett hormon som hjälper oss att balansera vårt humör.
En ganska kraftfull cocktail, med andra ord! Vi rekommenderar regelbundna doser av goda handlingar för alla lyckojägare därute!
Var snäll tillsammans
När vi gör något snällt för andra, gör vi alltså samtidigt oss själva en tjänst. Det är samma mekanism som gör att det ibland är roligare att ge bort en present än att få en. I forskningen kring ”de blå zonerna” – de områden i världen där människorna lever längre och mår bättre högre upp i åldrarna – verkar snällhet vara ett vinnande koncept.
Kombinationen goda gärningar, gemenskap och att ha som livssyfte att hjälpa andra är några gemensamma nämnare i alla de områden där människor lever extra länge och väl.
Att göra det till en vana att visa omtanke med andra människor och att omge sig med andra som också sätter andra först gör inte bara skillnad för den som får ta emot omtanken, utan också för de som ger den. Snällhet ökar alltså inte bara lyckonivån i livet utan verkar också göra det längre och rikare.
Ge och du ska få
Som vi redan sett ökas vårt välmående när vi ger något till någon annan. Men finns det fler fördelar med bjuda en vän på middag eller skänka pengar till välgörenhet?
I en forskningsstudie inte helt olik Aknins experiment, lät forskarna personer med högt blodtryck spendera 40 dollar – antingen på sig själva eller till ett välgörande ändamål. Studien visade att de som skänkt pengar till en god sak sänkte sitt blodtryck. Effekten gick till och med att likställa med andra blodtryckssänkande kurer som diet och motion. Enligt Ashley Whillans, doktorand vid University of British Colombia, som varit med och utfört studien, kan det som kallas ”pro-socialt spenderande” också fungera för att minska ohälsosam stress och få oss att känna oss mer socialt uppkopplade.
Bäst hälsoresultat får man, enligt Whillans, om man själv väljer att hjälpa någon, utan uppmaning från någon annan.
Men man måste inte skänka pengar för att få hälsofördelar – det verkar fungera minst lika bra att ge av sin tid. En studie vid University of Pittsburgh visade att äldre människor som arbetade som volontärer ökade sitt välmående markant på ett flertal områden. Deltagarna i studien rapporterade att deras mentala hälsa stärkts och att de kände sig mer nöjda med sina liv.
Njut av det goda
Att kunna njuta av livet och känna välbehag är starkt förknippat med känslan av att vara lycklig. Och faktum är att snällhet skänker oss njutning.
Enligt läkaren Stefan Einhorn, som skrivit boken Konsten att vara snäll, aktiverar goda gärningar hjärnans belöningssystem och gör att vi känner ett lyckorus. Som grädde på moset ökar också goda handlingar chanserna att de vi är snälla mot är snälla tillbaka (och i sin tur också blir lyckligare). Win – win, alltså!