Period power med Sheila Arnell

Period power med Sheila Arnell

Sheila Arnell guidar oss genom hormonkarusellen

18 december 2023
7 min read

Så följer du med i hormonkarusellen

Vi har pratat mens, mående och konsten att lära känna sin kropp med yogaläraren Sheila Arnell

Häng med i hormonsvängarna

Mer än bara mens

Hur påverkas vi egentligen av att vi menstruerar? Och hur kan menstruations-cykelns olika faser lära oss mer om vårt mående och vår hälsa? Det var frågor som yogaprofilen och tvåbarnsmamman Sheila Arnell beslutade sig för att få svar på. Efter att hon fött sitt andra barn märkte hon stor skillnad på sin menscykel, med ägglossningsbesvär, kraftigare blödningar och mer mensvärk.

–Jag ville förstå sammanhanget mellan de hormoner jag lever med varje månad och mitt mående och omfamna svårigheterna, snarare än att stänga av och kämpa emot, förklarar hon. Det är så mycket kring vår cykel som vi historiskt sätt inte pratat om och det vill jag ändra på.

I jakten på mer kunskap på området började Sheila läsa allt hon kom över om menscykeln och hormonernas roll. Resultatet blev livsomvälvande.

– Det låter kanske orimligt, men jag tror verkligen att man kan lära sig att på sikt till och med njuta av sin menscykel, säger hon.

”Jag ville förstå sammanhanget mellan hormonerna och mitt mående.”

Fyra årstider

Lär känna dina menstruations-cykelns olika faser

Menscykeln kan delas in i fyra faser (som ibland omnämns som de inre årstiderna) och kopplas ofta till olika energinivåer och ett spektrum av känslotillstånd. Kunskapen om hur hormonerna påverkar oss vid olika tidpunkter i cykeln gör det lättare att navigera vårt vardagsmående, menar Sheila Arnell. För henne har insikten om de olika faserna förändrat både förhållandet till den egna kroppen, men också gett henne en större förståelse för känslor och tankar.

– Under den inre vintern mår jag bra av att vila och prioritera att känna in kroppen. Inte skapa för stora förväntningar, utan omfamna tyngden och långsamheten, säger Sheila. Under den inre våren stiger energinivån och kreativiteten och lusten flödar.

På nästa sida berättar Sheila mer om de ”inre årstiderna” och hur du kan hitta sätt att omfamna de olika faserna.

”Det låter kanske orimligt, men jag tror verkligen att man på sikt kan lära sig att på sikt till och med njuta av sin menscykel”

SHEILA ARNELL

MAMMA TILL: Aline och Ian

GÖR: Yoga- och meditationslärare. Driver podcasten ”About yoga”.

LIVSMOTTO: Gör först, be om ursäkt sen!

FÖLJ: @sheilaarnell och @about_yoga

 

Ett liv i cykler

”Det låter kanske orimligt, men jag tror verkligen att man kan lära sig att på sikt till och med njuta av sin menscykel”

Sheila Arnells syn på sitt vardagsmående förändrades radikalt när hon började studera menscykeln.

Vinter

Menstruationsfasen

”Den inre vintern” är menscykelns första fas och räknas från den första menstruationsdagen till den sista. Hur många mensdagar man har varierar ofta från person till person. Hormonnivåerna är som lägst under den första delen av vinterfasen, vilket kan vara en förklaring till varför du kanske känner dig emotionellt och fysiskt dränerad i början av mensen. Enerignivån är låg och kroppen kan kännas tung, grundad och långsam. Mot fasens slut kanske du börjar känna att du åter fylls med kreativitet och ideer.

–När man är i den inre vintern är det viktigt att vila, att umgås med sig själv och att lyssna på sin kropps signaler. Vad säger din kropp egentligen till dig? Vad önskar du innerst inne? Undvik måsten, ta en paus från det du kan och be om hjälp när du behöver, tipsar Sheila.

Vår

Folikulärfasen

Den andra fasen (den inre våren) kännetecknas ofta av en stegrande energinivå, lust, pepp och lätthet. Fasen pågår från mensens sista dag fram till ägglossning.

– Den nyväckta energin är värd att ta vara på och du kan nu passa på att starta nya projekt, skapa nya vanor eller kanske till och med utforska något man gått och drömt om. Nytt är inte läskigt under den inre våren, utan snarare pirrigt, positivt och kul, förklarar Sheila.

– Under fasens senare del kan du känna dig fysiskt starkare och mer uthållig. Men då är det är också viktigt att sätta gränser och att vara klok med hur du hanterar din energi!

Sommar

Ovulationsfasen

”Den inre sommaren” kännetecknas av hög energinivå och du kan uppleva att du blir mer social och att kroppen känns stark, smidig och följsam.

– Tillåt dig att följa med i din energi och flyta med i livet. Det är nu en bra tid för att socialisera och vara närvarande. Östrogenet peakar och du kan känna dig extra social, attraktiv och dynamisk, säger Sheila.

Att njuta av nuet, säga ja till sådant som känns roligt, men också att dela med dig av din energi för att hjälpa andra är några saker att prioritera under ovulationsfasen, menar Sheila.

–Nu är det rätt tid för att boka möte med din chef, hålla föredrag eller kanske besöka dina svärföräldrar som du annars brukar dra dig för att göra, säger hon.

Höst

Lutealfasen

Den inre hösten börjar efter ägglossningen och varar fram till nästa mens. Under lutealfasen skiftar hormonerna som mest i kroppen och du kan säkert uppleva dessa förändringar både fysiskt, emotionellt och mentalt. Energinivån kan kännas svajig och kroppen stabil, kraftfull och till och med lite stel.

–Det är under den inre hösten som du kan uppleva olika PMS-symptom. Det kan vara tufft, men kom ihåg att det går över. Ett tips är att inte ta några hastiga beslut a

Den inre hösten börjar efter ägglossningen och varar fram till nästa mens. Under lutealfasen skiftar hormonerna som mest i kroppen och du kan säkert uppleva dessa förändringar både fysiskt, emotionellt och mentalt. Energinivån kan kännas svajig och kroppen stabil, kraftfull och till och med lite stel.

–Det är under den inre hösten som du kan uppleva olika PMS-symptom. Det kan vara tufft, men kom ihåg att det går över. Ett tips är att inte ta några hastiga beslut under den här perioden, att sänka tempot, skapa tid för dig själv och framför allt påminna dig om att alla känslor är okej, säger Sheila.

under den här perioden, att sänka tempot, skapa tid för dig själv och framför allt påminna dig om att alla känslor är okej, säger Sheila.

På läslistan

Sheilas bästa tips för dig som vill veta mer om hormoner och menscykeln.

Håll koll!

Det finns flera appar som hjälper till att hålla koll på var du befinner dig i menscykeln. En av Sheilas favoriter är Clue.

Podtips!

Podcasten Womensync drivs av Susanna Moen och Sara Norrbom och har sin utgångspunkt i hur den kvinnliga biologin påverkar vår hälsa. Varje vecka gästas podden av experter på olika områden som rör kvinnohälsa och holistisk hälsa.

Menscykeln

Maria Stadell berättar om sin menscykelförståelse där hon lärt känna de inre årstiderna, som hon liknar vid de fyra årstiderna.

Hormonstark

Forskaren Martina Johansson har sammanställt den senaste forskningen kring människans biokemi i en personlig bok om människokroppens viktigaste byggstenar: hormonerna.

Period Power

Maisie Hills bok om menscykeln och hormonerna som kopplas till den är en av Sheilas favoritböcker på ämnet.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: