Den inre resan med Sanne Josefson

Den inre resan med Sanne Josefson

Designern om mammarollen, fascinationen för födandet och att träna sin intuition

14 mars 2023
5 min read

Graviditeterna gjorde henne mer inkännande och intuitiv. Nu utbildar sig designern Sanne Josefson till holistisk coach. Vi har pratat mammaroll, förlossningsfascination och magkänsla med tvåbarnsmamman och influencern.

– Jag har alltid varit intresserad av välmående och att jobba med kroppen. Jag skulle bli dansare när jag var yngre. Jag mådde väldigt bra av att dansa, det är på något sätt meditativt. Man lägger mycket fokus på både det mentala och kroppen som redskap, säger hon.

Sanne började plugga mode i Los Angeles samtidigt som hon bloggade om sitt liv. När hon kom hem la hon dansdrömmarna på hyllan och började jobba hårt för ett svenskt klädmärke.

–Det blev för mycket stress och jag tog inte hand om mig, utan bara jobbade. Jag höll på att falla ihop helt, berättar hon.

”Det var ett uppvaknande att bli gravid, som gjorde att jag började ställa frågor om vem jag är och hur jag vill leva”.

2013 bestämde hon sig för att satsa på sitt eget designande. Hon startade upp en webbshop och började jobba med en egen klädkollektion.

–Jag jobbade som en tok. Sedan blev jag tillsammans med min man, som delade mina grundvärderingar om välmående. Vi bodde i Buffalo när jag blev gravid. Där fanns en barre-studio som jag gick till. Det var som om hela mitt liv kom tillbaka. Det var ett uppvaknande att bli gravid, som gjorde att jag började ställa frågor om vem jag är och hur jag vill leva.

I samma veva besökte Sanne en holistisk coach. Det blev ytterligare en ögonöppnare.

–Hon sa att jag borde hitta tillbaka till den jag alltid har varit. Hon satte ord på det jag kände och jag höll med henne om allt. Det gjorde att jag hittade min plats igen, förklarar Sanne.

Hon beskriver det som att hon stängt av sin magkänsla under många år och långsamt började hitta tillbaka till den igen. Det gjorde henne trygg i att våga visa upp en annan sida utåt.

–Mode kändes så ytligt och det kändes själadödande att bara visa upp en massa modebilder. Jag var tvungen att våga börja dela mig själv. Jag insåg att jag kan använda min röst till mycket mer än yta, berättar hon.

sanne josefson

MAMMA TILL: Frans och Selma

GÖR: Designer, influencer och blivande holistisk livscoach.

LIVSMOTTO: Kontrollera det du kan kontrollera, resten får vara.

FÖLJ: @sannealexandra

Magkänslan har lett henne till att själv börja studera till holistisk coach och hon tror att intuition är något man kan träna upp.

– Jag tror att alla har en stark magkänsla. Men vi vågar inte alltid lita på den. Många har stängt av den. Men den går att hitta tillbaka till. Man kan börja testa att känna efter hur någonting känns och öva på att säga ”detta känns inte bra”. Ju mer man övar desto mer självförtroende får man kring det, säger Sanne.

Intuitionen har också lett henne till ett liv där hon följer sina egna drömmar, istället för andras, och gör det hon mår bra av innerst inne.

– Det lockar mig inte att gå på AW längre. Jag tycker inte det är så kul och undrar om jag egentligen någonsin har tyckt det. Visst är det läskigt att välja sig själv och att göra saker för att man vill det och inte för att någon annan tycker att man ska göra det. Men jag väljer att prioritera min magkänsla, förklarar Sanne.

Ett område hon vill utforska mer är graviditet och förlossning.

– Man kommer inte närmre de vi är i grunden än så. Födandet är så djuriskt. Det för oss så nära naturen. Det är det som är så intressant med att vara gravid, för om vi jobbar med det vi är och inte går ifrån vår natur, så löser sig väldigt mycket. Vi kan så mycket när vi släpper fram vår egen kraft. Jag vill in där. Det är så mäktigt med födande. Och så viktigt.

Det är lätt att tappa bort sig själv i de krav och bilder man har av att vara mamma, menar Sanne.

”Födandet är så djuriskt. Det för oss så nära naturen. Vi kan så mycket när vi släpper fram vår egen kraft”

–Det är ju vi kvinnor som föder, kan bli gravida och amma. Samtidigt har vi förväntningar på oss att hinna allt annat också. Då blir det lätt att man ger och ger tills man blir halvt utbränd, men inte vet var man ska hämta och få energi tillbaka. Det är lätt att tappa bort sig i den bubblan, säger hon.

Hon menar att det är de förväntningar som finns på kvinnor, att bära den största föräldrabördan, som behöver förändras.

–Man kan inte ge energi om man inte får hämta energi. När man precis har blivit mamma sover man ofta sämre, mat kommer sist på listan och man hinner inte träna. Jag tror att vi behöver hitta och prioritera tid som ger energi. Gå en promenad, fika med en kompis eller bara duscha ensam.

Själv försöker hon släppa kontrollen över det som inte spelar så stor roll.

–Man måste våga erkänna att man behöver tid för sig själv. Det är helt okej! Jag måste ta hand om mig för att familjen ska fungera. Det är viktigt att erkänna för sig själv att hemmet är inte perfekt och jag är inte perfekt. Det får vara stökigt. Barnen är fine, skit i resten! Jag vill inte att deras barndomsminnen ska bestå av att jag var förbannad för att det var stökigt, säger hon med ett skratt.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: