Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

18 december 2023
2 min read

Recept på lycka

Vi har det bättre än någonsin. Ändå visar undersökningar att vi inte är lyckligare. I Lyckomanualen tittar vi på vad forskningen säger om det mytomspunna ämnet ”lycka”. Här listar vi fyra enkla (och mysiga) saker som genast gör oss gladare – och som passar perfekt att lägga lite extra tid på under julledigheten.

fyra enkla steg till mer lycka

1. Spendera tid med djur

Har du ett husdjur hemma? Grattis! De gör dig nämligen både friskare och gladare. Och visste du att det räcker att bara se på din hund eller katt i ögonen för att må bra-hormonet oxytocin ska frigöras i kroppen? Studier publicerade i tidningen Annals of the New York Academy of Sciences visar dessutom att det ger en direkt lugnande effekt att bara klappa ett husdjur – och att det räcker med några minuter om dagen för att du ska känna dig gladare än innan.

2. Lyssna på musik

Vem har inte känt att lyckohormonerna flödar när vi lyssnar på en låt som vi gillar? Men visste du att just lugna låtar höjer oxytocinet ytterligare i blodet? Låtarna har nämligen en direkt lugnande effekt på vårt nervsystem. Så varför inte luta dig tillbaka i soffan och njuta av ett par lugna favoritlåtar, innan du gör någonting annat idag!

3. Sjung och dansa

Älskar du att dansa loss med jämna mellanrum? Då är du enligt en undersökning som Bengt Starrin, professor vid Karlstads universitet, gjort visar lyckligare än befolkningen i övrigt. Gillar du dessutom att sjunga så skapar det vibrationer i hjärnan som höjer lyckohormonerna ytterligare. Och du! Man behöver varken dansa eller sjunga bra för att det ska räknas.

4. Umgås

Sonja Lyubomirsky, professor i psykologi vid California-universitetet menar att sociala relationer är en av de saker som gör oss allra lyckligast. Men du vinner knappast något pris genom mängden vänner du kan räkna upp – utan det handlar om nära, äkta relationer där du vågar vara dig själv och dela med dig av dina känslor. Så börja prioritera tid med de där människorna som får dig att må bra, på riktigt.

Boktips!

Sonja Lyubomirskys bok The How of Happiness är baserad på lyckoforskning och erbjuder läsaren en praktisk plan för att skapa en mer positiv syn på livets alla delar.

KategorI:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: