En trädgard för vila och lek

Emily Slotte om barnen, blommorna och att vara en ung mamma. Hon kan tillbringa timmar i trädgården när barnen gått och lagt sig. Vattna längs gångarna med vilt växande blommor, plocka dahlior och rosenskära och vila vid det lilla bordet under fläderträdet, medan solen går ner.

10 april 2023
5 min read

Hon kan tillbringa timmar i trädgården när barnen gått och lagt sig. Vattna längs gångarna med vilt växande blommor, plocka dahlior och rosenskära och vila vid det lilla bordet under fläderträdet, medan solen går ner.

– Det är den jag kommer att sakna mest när vi flyttar härifrån. Växthus och odlingar går att återskapa, men inget slår att sitta och landa under den här flädern.

 

Det blir en sista sommar i trädgården, som blivit Emily Slottes signum. Sedan bär det av mot nya äventyr och en ny plats att odla, för henne och familjen.

– I år blir det inga perenner. Jag lägger fokus på att odla från frö istället, och med mer måtta. Jag har ingen uppfattning om mängd. Jag bara tömmer ut hela påsar lite här och var. Förra året blev det för mycket, förklarar hon.

 

Hon odlade grönsaker också. Kål och morötter. Men de glömde hon bort.

”Det finns inga tabun. Man får springa i rabatten, leka i växthuset och gräva i grusgångarna. Allt är tillåtet!”

– Det blev för mycket av allt. Och eftersom det bara är jag i min familj som vattnar och fixar, så blev det att jag fokuserade på det vackra och härliga. Potatisen försvann bakom alla blommor, säger Emily ursäktande.

 

Det är det vackra som är drivkraften i det hon gör, både i jobbet som fotograf och privat. Att så mycket som möjligt i livet ska vara härligt. Och att barnen ska få leka och finnas med överallt.
–Det finns inga tabun. Man får springa i rabatten, leka i växthuset och gräva i grusgångarna. Allt är tillåtet.

– Det blev för mycket av allt. Och eftersom det bara är jag i min familj som vattnar och fixar, så blev det att jag fokuserade på det vackra och härliga. Potatisen försvann bakom alla blommor, säger Emily ursäktande.

 

Det är det vackra som är drivkraften i det hon gör, både i jobbet som fotograf och privat. Att så mycket som möjligt i livet ska vara härligt. Och att barnen ska få leka och finnas med överallt.
–Det finns inga tabun. Man får springa i rabatten, leka i växthuset och gräva i grusgångarna. Allt är tillåtet.

Barnen är tonårsdottern Engla, som Emily fick när hon var 17, Blake och Vinnie som är sex och tre.

 

Själv fyllde hon nyss 34 och säger att erfarenheten av att bli mamma när hon själv var tonåring har format hennes syn på mammarollen.
– Man är inte färdig när man får barn så ung. Det är svårt att ta in en annan människa till hundra procent. Idag är jag tryggare i mammarollen. Jag har varit en ung mamma så länge och nu är jag bara mamma. Det är skönt att vara en i mängden, säger hon.

 

Om hon fick ge den där unga mamman ett råd på vägen, utifrån den hon är idag, skulle det vara att allt löser sig.

Emily Slotte

MAMMA TILL: Vinnie, Blake och Engla
GÖR: Fotograf och content creator
LIVSMOTTO: Att så mycket som möjligt i livet ska vara härligt!
FÖLJ: @emilyslotte

– Du kommer att landa i den där mammarollen. Allt kommer att bli bra. Det skulle jag ha velat veta då.

 

– Min stora tjej är så stor nu, fortsätter hon. Och på något sätt känner jag mer ansvar inför att uppfostra två pojkar. Man ser den hårda jargong som pojkar möter. Som de försöker passa in i, fast de inte borde behöva det. Det är jobbigt att se. Jag vill förmedla att de är bra som de är, se till att de får bra värderingar och möta dem med kärlek och ödmjukhet.

 

En av fördelar med Emilys jobb är just tiden med barnen. Att kunna bestämma sina egna tider. Och även om frilansandet ofta innebär att hon jobbar mer än heltid är villkoren hennes egna.

 

– Friheten är det jag värderar högst. Jag kan jobba mellan 21 och 01 och det är krävande att disponera sitt eget arbete. Men jag kan också hämta tidigt från förskolan när jag vill. Det är jag som har kontrollen över mitt liv.

Vilan och återhämtningen finns i trädgården. Under den där fläderbusken som tronar över ett gammalt cafébord och några snirkliga stolar.
– Det är min bästa plats. Att gå ut i trädgården när barnen har somnat på sommaren och stå och vattna. Folk frågar om jag inte borde ha ett bevattningssystem. Nej. Det är det bästa jag vet att vattna och sedan sitta under flädern och se solen gå ner.

”Jag bryr mig inte så mycket om vad som matchar. Färger man tycker om brukar passa i hop.”

Emilys bästa tips för dig som vill ha en drömmig trädgård att andas ut i i sommar…

BARA GRÄV
– Det svåra är att börja. Var sätter man spaden? Här var det bara gräs när vi flyttade hit – en stor fotbollsplan. Men det är bara att sätta ner spaden någonstans i gräset och börja gräva. Inte tänka så mycket.

 

VISUALISERA
– Fundera över vad du vill se omkring dig i juli och augusti. Hur vill du att det ska kännas? Om det känns lättare kan du rita upp trädgården uppifrån för att visualisera.

 

MORE IS MORE
– Jag har ingen uppfattning om mängd. Det ska vara extremt mycket av allt. Bara kör på med blommor och växter du gillar och tänk inte så mycket på vad som matchar. Färger man gillar brukar alltid passa ihop.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: