När kvällarna blir kallare börjar säsongen för alla varma drycker. Mothrs Therésia Franklin tipsar om fem favoriter att värma sig med i vinter.
Det blir knappast advent utan glögg och en pulkatur utan varm chokladpaus är inte mycket att hänga i granen. Här hittar du fem magiska drycker som hjälper dig att hålla värmen när det blåser kallt.
Alkoholfri glögg
- 10 kardemummakärnor
- 10 kryddnejlikor
- 2 torkade pomeransskal
- en stor bit torkad ingefära
- 2 kanelstäng er
- 1 liter svartvinbärssaft
Krossa kardemummakärnor och kryddnejlikor lätt i en mortel. Bryt pomeransskal och ingefära i grova bitar.
Lägg allt tillsammans med kanelstängerna och den starkt spädda saften i en kastrull. Låt blandningen sjuda, utan att koka, i en timme. Sila noga genom silduk och häll på ren, torr flaska. Värm före servering.
”Vad är en pulkatur utan varm choklad”
Hot cider
- 2 stora koppar äppelcider
- några skivor apelsin
- 2 kanelstänger
- ca 10 torkade nejlikor
Lägg apelsinskivorna tillsammans med cidern, kanelstängerna och nejlikorna i en kastrull och värm. Blandningen ska inte koka utan bara sjuda försiktigt en liten stund. Häll cidern i två stora glas eller koppar. Dekorera med en kanelstång och några nya skivor apelsin.
Äggtoddy
- 2 msk strösocker
- 1 äggula
- 2 msk rom
- 2 dl standardmjölk
- ett uns riven muskotnöt
”Söta och krämiga små polkashots är ett roligt alternativ till varm choklad”
Rör ihop socker och äggula i en mugg och blanda ner romen (för en alkoholfri eggnog går romen att byta mot två teskedar romessens. Värm mjölken i en kastrull och häll på. Rör om ordentligt och riv över lite muskotnöt.
Polkashots
- 2 dl valfri mjölk
- 1⁄2 dl krossade polkagris-karameller
- vispad grädde
Värm mjölken tillsammans med polkagriskrosset och rör tills det löst sig helt. Häll upp i små muggar, toppa med vispad grädde och servera.
Lyxig varm choklad
- en stor mugg valfri mjölk
- 1 krm äkta vaniljpulver
- 25 g valfri choklad
- vispad grädde, marshmallows och riven choklad
Värm mjölken försiktigt tillsammans med vaniljpulvret. Hacka chokladen och rör ner så att den smälter. Häll upp i en mugg och toppa med vispad grädde, marshmallows och riven choklad.
Pynt-pepp
Alltså, hur magiskt fina är inte Sofia Vusir Janssons (känd som @sofiamokkasin på instagram) julgransdekorationer för Svenskt tenn? Jag vill ha hela granen full av de charmiga julgransskulorna och de vansinnigt vackra pappers-blommorna, känner jag!
Kulorna kostar 140 kr/st och blommorna 160 kr/st och finns att köpa på Svenskt tenn i Stockholm.
Julmarknad
Vinterns tveklöst trevligaste grej är att gå på julmarknad, tycker jag. Kyla i luften, rykande glögg och doften av brända mandlar gör mig lycklig och att botanisera bland handtovade vantar och hemslöjdspyssel är något av det bästa jag vet. Just nu räknar jag ner till Skansens traditionella marknad och drömmer om nygräddade minimunkar i strut.
Godistider
Att baka har alltid varit att komma hem för mig och att skriva kokböcker är nog ta mig tusan det roligaste jag vet. Så här i juletid är det förstås alldeles extra mysigt att låta köket fyllas med pepparkaksdoft, knäck och kola. Till första advent gör jag mitt favoritgodis ”teater-konfekt” från boken ”Godis”.
I skolbänken
Jag är en obotlig plugghäst och skulle kunna studera på heltid hela livet om jag fick. I vinter tillbringar jag kvällarna med att vidareutbilda mig i mitt favoritämne religions-vetenskap med en sjukt intressant universitetskurs om magi. Är (pun intended) i himmelen!