Ett liv i nuet

Ett liv i nuet

Elin Lewenhaupt om livet på landet, hemmabarn och den bortglömda konsten att vara nöjd

9 mars 2023
4 min read

Elin Lewenhaupt är mjölkbonden som blev influencer. På den lilla gården i Småland återskapar hon det liv hon själv formades av som barn.

– Jag vill leva om min barndom med mina barn och ge dem samma trygghet och närhet till naturen som jag har fått.

Tillsammans med sin man och de tre barnen Märta, Vera och Nils bor Elin med skogen som granne i ett bullerbyhus utanför Eksjö i Småland – inte långt från hennes eget barndomshem. Och livet familjen lever idag liknar det hon själv växte upp med.

– Jag och mina syskon är uppvuxna med föräldrar som är mjölkbönder. Vi var hemmabarn och gick inte på dagis, utan var ute i naturen och hängde med i årstiderna. Allt det där ville jag ge tillbaka till mina barn. Det är därför jag lever som jag gör och delar med mig av det till andra.

Precis som Elin var, är hennes egna barn hemmabarn – ett aktivt val som hon är glad att hon kunnat göra.

– Jag tyckte jag hade det så himla bra när jag fick vara det. Jag uppskattade aldrig skolan, utan längtade hela tiden hem. Det här är de enda åren jag kan.

”Jag provade att bo i stan en gång. Det vill jag aldrig göra om”

”Jag vill leva om min barndom med mina egna barn”

vara hemma med dem och jag känner att när jag har möjligheten att ge dem det, så vill jag göra det. För det här är så kort tid, förklarar hon.

Att växa upp i samklang med naturen, långt från stadslivet, har påverkat hennes syn på livet. Och det har lärt henne den ovärderliga konsten att vara nöjd.

– Min uppväxt har format mig som människa. Jag har inte så jättestora krav på livet, utan är nöjd med här och nu. Jag behöver inte så mycket för att vara nöjd, säger hon.

– Jag provade att bo i stan en gång, i centrala Örebro. Det vill jag aldrig göra om. Det var aldrig tyst och aldrig lugnt, utan stressande och uppjagande. Jag märkte att jag jämförde mig med andra hela tiden, berättar hon.

I rejäla gummistövlar och älvlikt, långt, blont hår odlar hon blommor, potatis, rotfrukter och grönsaker, både på den egna gården och tillsammans med sina syskon utanför systerns sommarstuga i närheten. Efter att ha bott på skilda håll under några år är de samlade igen i samma by.

– Vi var väldigt olika som unga och ville olika saker. Men det hände något när min lillebror blev sjuk i cancer. Jag tror.

att vi fick en annan insikt om att vi behöver varandra och hur viktigt det är att vara nära varandra, förklarar hon.

Trots en till en början mycket dålig prognos fick Elins lillebror nyligen beskedet att cancern var borta. Hon beskriver känslan av ett mirakel, men också insikterna som kommit av att leva nära någon som är sjuk.

– Man lever verkligen i nuet. Man har inget annat val. Men det har också gjort att livet har blivit så mycket bättre. Jag vet vad som är viktigt. Jag kan fortfarande stressa upp mig, men inte över samma småsaker. Jag är mycket mer här och nu.

ELIN LEWENHAUPT

MAMMA TILL: Märta, Vera och Nils

GÖR: Fotograf och influencer

LIVSMOTTO: Ta dagen som den kommer!

FÖLJ: @elinlewenhaupt

Familjen är kärnan i allt Elin gör och när hon berättar om gården och barnen och byn målas en närmast Astrid Lindgrensk idyll upp.

– Jag vill vara en närvarande mamma och vara med barnen. Lära dem om naturen. Hänga med när de växer. Lyssna på dem och försöka förstå. Men visst tappar jag det också ibland och blir arg. Jag tror att det är viktigt att visa att man har olika känslor, men att man förklarar dem och kan säga förlåt om man gör fel, förklarar hon.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

a Read More

Mode21 september 2023

3 anledningar till att uppdatera underklädeslådan – med menstrosor

I stolt samarbete med Menstrosan.se listar vi tre orsaker till varför du bör uppdatera underklädeslådan redan idag.

J Read More

Nöje20 september 2023

”Jag vill ge kvinnor makten över sin hälsa”

Helena Graflund Lagercrantz är gynekologen och fyrabarnsmamman som vill starta en ny kvinnorörelse

T Read More

Hälsa20 september 2023

Tacksamhet är en bortglömd superkraft

Att känna tacksamhet och sätta ljus på de saker i livet som vi är glada över är en oanad källa till lycka

M Read More

Nöje20 september 2023

Med plats för lek

Cecilia Rosvall bygger barnrum med leken och leken i centrum

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: