Caroline Jonasén med livet i fokus

Caroline Jonasén med livet i fokus

Caroline Jonasén utforskar moderskapet med kameran som verktyg

3 april 2023
5 min read

”Normen säger att du ska amma som mamma – men inte för länge”

Naturen, moderskapet, kreativiteten och sonen Alexander. De drivande krafterna i fotografen Caroline Jonaséns liv och arbete är desamma. Med boken The Last Milk satte hennes magiska bilder fokus på några av de normbrytande kvinnor som valt att fortsätta amma, även efter bebistiden.

–Tanken på projektet föddes när jag själv upplevde en oskriven regel att sluta amma min son i en viss ålder. Jag noterade samtidigt att mammor som ammar sina nyfödda oftast får positiva reaktioner, medan äldre barn som ammas inte välkomnas lika varmt och öppet. Tvärtom. Normen säger att du ska amma som mamma, men inte för länge, säger Caroline.

Arbetet med boken har gett henne ytterligare trygghet i sin egen moderskapsresa, en resa som hon poängterar är olika för alla.

–Vare sig du ammar i några dagar eller i flera år, pumpar eller flaskmatar definierar det inte dig som mamma. Den här vackra och utmattande resan som kallas moderskap ser annorlunda ut för oss alla.

Efter några år i modebranschen i Stockholm, valde Caroline att byta liv och flytta tillbaka till sin hemstad Nora.

–Vi tog beslutet när vår son inte trivdes på förskolan, hämtade honom gråtandes och kände att ”ska det vara såhär?”. Jag ville ge honom något annat än vardagsstress och har inte ångrat det en sekund. Nu bor vi på en plats där sikten inte är skymd av en husvägg och trafiken inte skriker mig i öronen, säger hon.

Sedan tre år tillbaka arbetar hon på frilansbasis och driver en fotostudio i Nora. Ingen dag ser likadan ut och fördelarna är många, menar Caroline.

–Jag älskar variationen och att jag kan pussla ihop livet som jag själv vill ha det. Jag har ett otroligt jobb, även om det såklart är utmanande att kombinera det med moderskapet. Jag försöker att ha mitt barn hemma så mycket jag kan innan skolplikten kommer och tar oss, säger hon.

Att fotot blev Carolines uttrycksform grundar sig redan i barndomen.

–Min mamma och pappa har alltid fotograferat, så intresset kommer nog därifrån. Jag har en evig kärlek till moderskapet och naturen, så jag nischade mig oavsiktligt mot de ämnena. För mig handlar fotografi om att få berätta en saga. Det är viktigt att det finns hjärta i det jag berättar.

Hennes bilder andas en magisk realism och ger känslan av att kliva in i en annan värld. I The Last Milk har Caroline porträtterat mammor och deras amningsresor. I konstprojektet Lämna rollerna sätter hon ljus på medberoendet och de roller som barn till missbrukare ofta tar på sig för att hantera sin situation.

Lämna rollerna är min självbiografi i fotografi och det var väl The Last Milk också på sätt och vis, förklarar hon.

Rollerna – hjälten, clownen, tapetblomman och rebellen – är omedvetna överlevnadsstrategier för att få balans och skapa mer förutsägbarhet i tillvaron.

–För mig symboliserar bilderna vuxna barn som hittar hem och slutat göra om sig för att passa in. Syftet med projektet var att bryta isoleringen kring detta och att ge betraktaren hopp om att det går att släppa rustningen, bryta mönster och lämna rollerna, berättar Caroline.

–Jag fick lyfta rollerna på Fotografiska museets instagram och skapade en printshop i samma veva där jag skänkte en del av intäkterna till organisationen Maskrosbarn.

Nästa konstprojekt får växa fram i sin egen takt.

–Jag stressar inte fram något, utan jobbar med projekten när det finns tid och ork, parallellt med andra jobb. Nu har jag semester och jag tar dagen som den kommer. Min pojke fyller fem i höst och just nu, i denna skärva av tiden, vill han ligga på min arm nära nära och jag borrar in ansiktet i hans nacke och andas ikapp med hans lugn istället för att krångla mig ur.

Närvaron är grundstenen i moderskapet för Caroline.

–Moderskap för mig är närvaro, lek, trygghet och kärlek. Jag har hittat min roll i att vara mamma och oroar mig inte för småsaker längre. Det enda som spelar roll på riktigt är min son. Jag känner mig trygg i vår resa ihop, lyssnar inte på några råd utan går på min magkänsla.

CAROLINE JONAsén

MAMMA TILL: Alexander

GÖR: Fotograf

PRINTSHOP: shop.carolinejonasen.se

FÖLJ: @carolinejonasen

”Att vara mamma är en kurs i personlig utveckling”

–Sedan är ju moderskapet en pågående process där man aldrig blir fullärd. Det är inte bara mitt barn som växer utan att vara mamma är en kurs i personlig utveckling. Man möter sig själv och sina egna brister. Jag hoppas att min son får med sig kärleken till naturen, leken, sig själv och förhoppningsvis verktyg för att vara öppen med alla sina känslor.

Boktips!

Caroline Jonaséns fotobok The Last Milk porträtterar 16 ammande kvinnor som valt att fortsätta amma även efter bebistiden.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: