Meal prep för bebistiden

Smarta rätter att förbereda inför första tiden med bebisen

21 april 2023
4 min read

Färdiga grytor, portionspåsar med smoothiefrukt och goda matlådor i frysen är rena gudagåvor den första bebistiden. Mothr guidar dig till den ultimata meal preppen.

Den första tiden med en nyfödd bebis kan vara överväldigande på många sätt och det sista man brukar ha tid och ork till är att ställa sig och laga god och näringsrik mat. Att satsa på ”baby meal prep” – att fylla frys och skafferi med smarta och goda matlådor för tiden efter födseln – är ett av våra bästa mammahacks.

EN MUSTIG TOMATSÅS
Gör ett storkok med riktigt god och trösterik tomatsås och frys in i lagom stora portioner. Perfekt att plocka fram när middags-orken tryter och värma till pasta eller använda som bas till en enkel gryta. Tomaternas lykopen – som har antioxidanta egenskaper – kommer bäst till sin rätt när de värms upp, visar forskningen. Gör den matigare med mixade linser, om du vill!

NÄRANDE SOPPA OCH BULJONG

Soppor i alla tänkbara färger och smaker är perfekta att ha färdiga i frysen och ta fram när det är bråttom. Att dricka hemlagad buljong under tiden efter födseln har också blivit populärt igen på senare tid, eftersom det innehåller kollagen, som hjälper muskler och leder att återhämta sig. Dessutom är det både gott och ger energi och en perfekt bas att koka nudlar i eller göra soppa på.

PREPPA INGREDIENSERNA

Vill man inte laga hela rätter och frysa in kan man istället preppa ingredienserna för att underlätta när det är dags att laga.

Frys in skuren frukt och bär i portionsstora matlådor och använd för att göra snabba smoothies. Gör färdigskurna grönsaksblaningar, som gör det snabbt att laga din favoritgryta. Eller varför inte blanda de torra ingredienserna till en god kaka i en burk för en snabb och smidig kakmix.

MIDDAG PÅ MINUTEN

Vissa rätter lämpar sig särskilt väl att frysa in som hela måltider. Tänk paj, gratäng, lasagne och grytor, som inte kräver några tillbehör, utan kan värmas och ätas direkt.

”Efter en natt med avbruten sömn gäller det att fylla på med extra energi till frukost”

MED VÄNSTERHANDEN

Ett klassiskt meal prep-knep för nyblivna föräldrar är att jobba med så kallad enhandsmat. Mellanmål och mat som går att äta med en hand, helt enkelt.

Satsa på att bunkra matmuffins, piroger eller näringsrika bars. Ditt framtida, bebisvaggande jag kommer att tacka dig!

FIKAFAVORITER

Det är en oskriven regel att den som besöker en nybliven mamma tar med sig något ätbart och ingen förväntar sig att du ska ställa till med kalas mitt i bebisbubblan. Men ibland kan det vara kul att bjuda sig själv eller sina gäster på fika. Ett hett tips är muffins med olika fyllning (frukt, bär eller nötter) som gör det enkelt att ta fram precis så många du behöver ur frysen, utan att få en massa överblivet fikabröd när gästerna gått hem.

FRUKOST

Efter en natt med avbruten sömn gäller det att fylla på med extra energi till frukost.

Hemmagjord müsli (varför inte med havregryn, som sägs hjälpa till med mjölkproduktionen), förblandad grötmix och fiberrikt fröknäcke är några exempel som gör det enklare – och godare att få i sig dagens viktigaste mål.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: