Mothr möter – Farah abadi

Mothr möter – Farah abadi

På Spåret-aktuella tvåbarnsmamman om livsbalansen och hur man får barn att skratta

17 mars 2023
4 min read

”att vara mamma är det svåraste jobbet man kan ha”

Farah Abadi om curlingdrömmarna, den obefintliga balansen i mammalivet och hur man får barn att skratta.

Vi är vana att se henne som programledare i olika tv-program och höra hennes röst i radio. I år tävlar hon återigen i SVT:s På spåret och efter nyår följer hon artisternas resa i Melodifestivalen. Man kan lugnt säga att Farah Abadi lyckats med konststycket att bli folkkär bland både vuxna och barn.

På hemmaplan är hon mamma till Zackarias fyra år och lilla Juni, som föddes för ett år sedan. På frågan om hur hon hittar balans i vardagen svarar hon blixtsnabbt.

– Jag har ingen balans. Det går inte att ha balans i livet när man har barn. När jag jobbar vill jag gå hem och när jag är hemma vill jag gå och jobba.

– Det är fruktansvärt jobbigt att ha små barn ibland, fortsätter hon. Jag tror att vi alla hade mått bättre om vi var överens om att detta är det svåraste jobbet man kan ha. Det är dygnet runt, ingen julbonus, inget OB-tillägg, ingenting, säger hon.

Att ta ner förväntningarna och kraven på sig själv som mamma är Farahs bästa råd till andra föräldrar.

– Du måste ingenting! Ingen dömer dig om ditt barn kollar på teve en hel dag när det regnar. Du behöver inte dra på galonbyxor och gå ut. Du är en vettig människa – dina barn kommer bli vettiga människor.

Hon försöker tänka likadant kring sitt eget föräldraskap.

– Jag tänker att livet har gett mig väldigt bra möjligheter att ta hand om ett barn. Jag bor i Sverige, har en inkomst och bor bra. Vi har skola, sjukvård och mat. Jag super inte och knarkar inte. Jag kan ge mina barn bättre förutsättningar än 95 procent av världens befolkning, säger hon.

Det hon helst vill att barnen ska få med sig hemifrån är självförtroende och livsglädje. En förmåga att möta motgångar och kunna prata om sina känslor.

– I min drömvärld hade jag curlat ihjäl mina barn, säger hon och skrattar. Men vilken mamma är jag om jag inte förbereder dem på livet? På dumma kollegor och elaka flickvänner? Det är min mardröm att de ska få en chock när de blir större och möter verkligheten. Vi äger inte våra barn. Det är vårt jobb att förbereda dem för livet.

”du måste ingenting. ingen dömer dig om ditt barn ser på teve en hel dag”

Själv fick Farah en smärre chock när hon var gravid och fick veta att hon väntade en pojke.

– Jag var helt säker på att det skulle vara en tjej, Jag har själv tre systrar och fattade inte att vi kunde göra pojkar i min familj. Jag tänkte, hur gör vi nu? Det känns så fruktansvärt tufft att växa upp som ung man idag.

Jag vill att han ska kunna prata om sina känslor, vara säker i sig själv och beskriva hur han mår. Jag försöker vara extra noga med att prata om sånt som man historiskt sett inte pratat med pojkar om, säger hon

Att vara sig själv och visa respekt för barnens personlighet är något hon prioriterar både privat och i jobbet.

– Jag gillar att umgås med barn. På många sätt är de också så mycket mer tacksamma att underhålla. Man får en omedelbar respons från barn. Det räcker med ett bajsskämt, ett åldersskämt och ett skämt om hur tokiga deras föräldrar är som äter godis i smyg och sedan är man hemma, skrattar hon,

Farah abadi

MAMMA TILL: Juni och Zackarias

GÖR: Programledare i radio och teve för program som Karlavagnen, En mot Sverige och Melodifestivalen. Tävlar i kommande säsongen av På spåret.

FÖLJ: @farah.abadii

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: