Vinterns viktiga self care

Elva små saker som gör stor skillnad

18 december 2023
3 min read

Julbak och tända ljus, hopkurad med varm choklad i soffan. Julen kommer med oändligt många mysiga stunder, men också en hel del stress. Här påminner vi om elva till synes små saker som gör stor skillnad i vardagen – för dig.

1. Var stilla

Leta upp en rofylld plats, slå dig ner och njut av tystnaden och det vackra i ”att bara vara”. Det är både meditativt och lugnande. Testa!

2. Andas djupt

Ta långa, djupa, ljuvliga andetag långt ner i magen. Djupa andetag kan lindra allt från ångest till oro och rena hela din energi på bara några minuter.

3. Få upp pulsen

Vill du få lyckohormonerna att dansa, så finns det inget bättre sätt att träna. Men glöm prestationshetsen och omdefiniera din syn på ett ”riktigt träningspass”. En kvarts tabata med kroppsvikt hemma i vardagsrummet gör underverk.

4. Skapa en må bra-ritual

Skapa en enkel och hållbar ritual som grundar dig och samtidigt ger livet lite extra glans. Det kan till exempel vara en lugnande skogspromenad, följt av en stillsam meditation och ett glas ljummet citronvatten innan en god och stärkande frukost. Känn efter vad du behöver och vill ha mer av just nu och planera in det.

5. Sluta övertänka

Öva på att låta alla återkommande tankar, som ändå inte gör dig något gott, komma och gå – utan att servera dem te.

6. Vila från sociala medier

Med handen på hjärtat, hur mycket energi får du av att scrolla runt på sociala medier varje dag? Om du kommer fram till att det ofta tar din energi är det en bra idé att ta en paus. Om det känns svårt, ta hjälp av tidsbegränsning på apparna och börja lägg ifrån dig mobilen i ett annat rum några timmar varje dag.

7. Ut i naturen

Skippa hörlurar i öronen och ta dig till närmsta skog eller naturreservat och använd dina sinnen för att landa i nuet. Vad ser du, vad doftar det, hur känns kroppen idag?

8. Koppla ur

Skapa heliga stunder under din dag eller vecka där du kopplar ur allt. Inga mejl, inget internet, inga krav.

9. Dela med dig

Använd dig av dina gåvor och fundera på hur du kan ge, hjälpa och vara till nytta för andra. Genom att hitta din gåva och ge den vidare, kommer du inte bara själv att må bra, utan samtidigt får andra att göra det.

10. Känn tillit till Din resa

Du kommer aldrig få veta hur mycket någon annan kämpat eller vilka misstag de gjort. Så fokusera på din valda väg i livet och sluta snegla på hur långt alla andra har kommit. Försök ha tillit till att allt är precis som det ska och sker med ”divine timing”.

11. Var bara du

Du behöver varken göra dig till, kämpa för att passa in eller gömma dig bakom påhittad fasad. Du är helt perfekt precis som du är, och när du inser det kommer en helt ny värld av frihet att öppnas upp.

Enkel fudge

Det här receptet gör jag inför varje jul och smaksätter med det jag känner för, eller har hemma. Ibland vräker jag ner nötter och marshmallows och ibland krossar jag pepparkakor och polkagrisar.

Värm upp en burk kondenserad mjölk i kastrull utan att den kokar, klicka ner 25 gram smör och rör ner 400 gram hackad choklad. Rör ner eventuell smaksättning, häll smeten i en form med bakplåtspapper och ställ i kylen över natten.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: