10 tips för en långsam söndag
Träna ute

10 tips för en långsam söndag

Så bemästrar du konsten att låta en hel dag gå

7 mars 2023
5 min read
De flesta mammor är fantastiska på att multi-taska. Vi skurar golvbrunnen medan vi duschar, svarar på sms, samtidigt som vi pratar i telefonen och kan jonglera overallvägrande barn medan vi planerar veckans inköp. Men frågan är om vi inte skulle må bättre av att bli lite sämre på att göra flera saker samtidigt. Här är tio tips som som gör dig till ett proffs på att göra absolut ingenting.

Stäng av

Dra ur kontakten till teven och lägg mobiltelefonen i en låda med lock. Det kommer förmodligen att kännas konstigt till en början, men du kommer också att inse att du plötsligt får väldigt mycket tid.

Gör en plan

Sätt dig ner och gör en plan för dagen. Fundera över vad du vanligtvis skulle göra och dela upp sysslorna i två kategorier: Saker man kan strunta i och saker som är viktiga. Bestäm dig för att bara göra saker som är viktiga under resten av dagen.

Gå ut

Klä dig bekvämt och gå ut. Ta en promenad med hunden, gå en sväng i skogen eller ta med barnen till närmaste park. Försök att åstadkomma så lite som möjligt. Att titta på medan ungarna åker rutchkana, baka sandkakor eller ta en kaffe i trädgården är ett fullgott dagsverke. Och utan telefon eller andra distraktioner är det lättare att vara här och nu.

”Dra ur kontakten till teven och lägg mobiltelefonen i en låda med lock”

En sak i taget

Istället för att försöka maxa din tid med så många åstadkommanden som möjligt, är den här dagen en övning i att göra precis tvärtom. Prova att se vad som händer när du fokuserar på just det du gör, istället för vad du kan hinna med mer. Sakta ner när du lagar mat, gå långsamt och sitt länge och ät frukost.

Mindful eating

Att skynda i sig maten är ett klassiskt mammahack för att spara tid. Testa att göra tvärtom. Ät långsamt och medvetet, känn smakerna och strunta i mobilen.

 

Att öva på att göra vardagliga saker långsamt och medvetet, istället för snabbt och effektivt är ett fantastiskt sätt att meditera. Varför inte också prova att byta snabbduschen mot ett långt bad när du ändå är igång?

Låt sinnena vila

Är du också en person som gärna lyssnar på en podcast medan du lagar mat eller surfar på mobilen medan du ser på teve? Ett bra sätt att stressreducera är att fokusera på ett sinne i taget. Prova att skippa hörlurarna på löprundan, lyssna på musik utan att göra något annat samtidigt, dricka kaffe utan telefon eller att läsa en bok och faktiskt bara läsa en bok.

Self care

Termen som blivit på modet den senaste tiden handlar egentligen bara om det alldeles självklara i att ge tid och plats för sig själv. Det kan handla om att smörja in händerna i lugn och ro innan man går och lägger sig, ta en lunchpromenad utan att kunna bli nådd eller att prioritera en lugn stund i trädgården. Att ta tid till att ta hand om sig själv är varken själviskt eller onödigt. Tvärtom.

Ge kroppen tid

Gör något snällt för din kropp. Det kan vara allt ifrån att stretcha en stund till att smörja in hela kroppen med en härlig olja efter duschen eller att säga något fint om den när du går förbi spegeln. Gå igenom kroppsdel för kroppsdel och formulera vad du uppskattar med dem och vad de ger dig. Visst är den ganska fantastisk ändå, kroppen?!

”Att ta en kaffe i trädgården är ett fullgott dagsverke”

Byt kvällsrutin

Kanske har du för vana att slänga dig i soffan med mobilen i högsta hugg och slå på teven, när barnen somnat. Och inget fel med det! Men eftersom vi testar nya saker den här dagen kan det vara en idé att också göra något nytt av sin kvällsrutin. Prova att sätta dig i ett annat hörn av soffan än du brukar och ta fram den där boken du varit peppad på att läsa (inte den du borde läsa, utan den du vill läsa, alltså), utan musik i öronen eller teveflimmer i bakgrunden.

Sov gott

Kanske har du vid det här laget märkt att livet ser väldigt annorlunda ut utan en mobiltelefon i fickan? Efter en dag utan spontant scrollande i varje vardagspaus har du förmodligen fått lite mer tid till att bara vara. Prova att lämna telefonen utanför sovrummet när du går och lägger dig och sitt en stund på sängkanten och varva ner innan du somnar. Föreställ dig hur du vill vakna imorgon och vad som kommer att ge dig glädje under dagen som kommer!

Skapa en lugnande sparutin hemma i ditt eget badrum!

 

Badlakan i ljus mullvad från HM Home, 199 kr.

Badsalt, Kerstin Florian, från Lyko, 375 kr.

Hårborste med träskaft från Sostrene Grene, 48,30 kr.

Lugnande mist från COS, 290 kr.

Vacker korg av sjögräs från Indiska, 199 kr.

Återanvändningsbara rondeller från Zara Home, 149 kr.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: