Den fjärde trimestern

Johanna Hector om den bortglömda fasen i graviditeten.

20 september 2023
5 min read

Johanna Hector är yogainspiratören och trebarnsmamman som brinner för holistisk hälsa och träning. När hon var gravid med sitt tredje barn började hon intressera sig för ett annat sätt att tänka kring sin kropp.

– Under mina tidigare graviditeter ville jag känna att jag kunde leva på som vanligt. Det var mycket ”kan själv” och jag hade ganska svårt att ta emot hjälp. Men nu hade jag med mig andra värderingar, lite annan visdom och en nyfikenhet kring ”tänk om hårdare och mer inte alltid är bättre”, berättar hon.v

Hon började studera österländska filosofier och praktiker under graviditeten och hörde för första gången talas om fjärde trimestern.

–Under en graviditet går vi igenom tre olika trimestrar. Inom yogan anpassas mycket utifrån vilken trimester du är i, men jag hade aldrig hört talas om en fjärde trimester, förklarar Johanna.

Den fjärde trimestern avser de tre första månaderna efter förlossningen och ses som en förlängning av graviditeten, både för mamman och bebisen. Förlossningen är över och din bebis är nu på utsidan istället för i din mage.

–De första veckorna och månaderna kan vara magiska, men de kan också vara extremt jobbiga och fulla av tårar. Det finns flera fantastiska uråldriga ritualer och praktiker under den fjärde trimestern att ta hjälp av, säger Johanna.

–Genom att försöka släppa förväntningar, åtaganden eller måsten och ta dagarna och nätterna som de kommer, kan du underlätta för både dig och bebisen att göra dessa månader till en varm, näringsrik tid av reträtt, stöd och förundran, fortsätter hon.

”Det finns flera fantastiska uråldriga ritualer och praktiker under den fjärde trimestern att ta hjälp av.”

Johanna hector

GÖR: Driver SoulWorkClub.com & GlobalYoga.se

MAMMA TILL: Leonie, Jacquline & Solei

LIVSMOTTO: Kärlek framför rädsla

FÖLJ: @johannahector_ & @soulwork_club

I många kulturer är den första postpartum-tiden en del av ritualen att bli mamma. Det borde den vara det här också, tycker Johanna.

–Den fjärde trimestern är en del av graviditeten. Rent fysiologiskt så tar det minst tre månader för den fysiska kroppen att återhämta sig, men detsamma gäller det mentala och själsliga. En nybliven mamma översköljs av hormoner och förväntas lära sig att bemästra helt nya färdigheter, samtidigt som hennes behov av vård, värme, näring och vila är enorma. Uråldriga seder finns över hela världen där fokus ligger på att stötta den nyblivna modern under denna heliga tid, både känslomässigt, fysiskt och andligt, säger hon.

Johannas bästa tips för den fjärde trimestern

Våga be om hjälp: Be vänner ta med mat, ta hand om bebisen så att du kan sova, passa de andra barnen, städa åt dig, ge dig en fotmassage – släpp loss din inre diva!

Lär dig andas rätt: Detta kommer du ha hjälp av både före, under och efter förlossningen!

Foodprep: Laga värmande, närande och lättsmält mat. Frys in så att du har tillgång till mat som stöttar din läkning efter förlossningen! Varm mat som soppor och grytor är optimalt de första veckorna.

Drick: Se till att alltid ha stora glas med rumstempererat vatten nära sängen, soffan eller där du brukar landa med bebisen. Du kan även dricka buljonger och örtteer för en extra boost!

Vila: Skapa goda förhållande för återhämtning och vila. Inom Kinesisk medicin ordineras vila och sömn den första tiden för att bygga upp chi, livskraft, hos den nyblivna mamman. Det finns ingen kost eller träning i världen som är lika värdefull som vilan.

Det kan vara svårt att hitta tid för vila och att varva ner när bebisen väl sover. Ett tips är att andas medvetna, djupa andetag eller testa guidade meditationer. Meditation kan också hjälpa dig släppa taget. Se till att ha två ljudfiler på telefonen som du kan använda!

”En nybliven mammas behov av behov av vård, värme, näring och vila är enormt”

Johannas bästa övningar

1. Andas

Andas in, lyft upp på tå och lyft armarna upp i takt med andetaget. Andas ut och pressa ner, låt hälarna tryckas ner i golvet. Gör 3-5 gånger för att grunda din energi.

2. Huksittande

Anpassa positionen utifrån din kropps förutsättningar. Ha som riktning att låta knäna vila som knytnävar i dina armhålor. Denna position är fantastisk för att smörja lederna, få igång lymfan och matsmältningen. Sitt statiskt eller arbeta med den dynamiskt under fem till tio andetag.

3. Sälen

Sträva efter en mjuk känsla i ländryggen och ha armbågarna längre fram om det känns för intensivt. Fokusera på att låta andetaget bölja ner i magen. Speciellt bra de dagar då du bär din bebis mycket.

4. Snigeln

Lägg en kudde under rumpan och lyft benen antingen rakt upp eller som på bilden mot bröstet. Stanna i tre minuter så att lugn och ro systemet hinner aktiveras. Positionen avlastar benen, stöttar lymfan och återhämtningen.

KategorI:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: