Den snåla vägen till lycka

Den snåla vägen till lycka

Vi träffar dietisten Hanna Olvenmark för ett samtal om snålhet, nyttig mat och ett enklare liv

13 december 2023
8 min read
DEN SNÅLA VÄGEN

Dietisten Hanna Olvenmark har om-värderat begreppet snålhet och ser sparsamhet som den högsta formen av generositet. För Mothr berättar hon om hur man finner lycka i det lilla och ger sina bästa tips på hur man får hela familjen att äta bättre och billigare.

Under parollen ”Portionen under tian” inspirerar Hanna Olvenmark hundratusentals följare att laga mer hållbar, hälsosam och billigare mat. Hennes motto är ”stay cheap” och hon har inga problem med att bli kallad snål.

– Många blir upprörda när jag pratar om snålhet. Det har ju en väldigt negativ klang och snål är något man verkligen inte vill vara. Men för mig betyder det att vara medveten om vilka resurser man har och inte slösa dem i onödan. Vi lever våra liv med ett resursslöseri på många fronter och är experter på att leva över våra tillgångar. Det mår vi inte bra av, säger hon.

Att övertrassera sitt konto behöver inte handla om pengar, menar hon. Våra resurser är begränsade på flera olika plan och vi skulle bli lyckligare av att spara mer på dem.

– Det kan handla om vår jord, vår energi eller vår tid. Om vi inte värderar dem och är återhållsamma med dem kommer de att ta slut och då tror jag att vi kommer att må dåligt. Det är motsatsen till generositet. Att vara generös handlar inte om att göra saker i överflöd tills det tar stopp.

Det kan vara en sak att prata om att ta hand om vår planet, värna vår tid och spara på vår energi för att må bra, men att diskutera ekonomisk sparsamhet är svårare, tycker Hanna.

– Det finns ett stort tabu kring att ens tala om pengar. Och att säga att man inte har råd med något är ofta skämmigt. Det är generellt sätt ett väldigt svårpratat område. Jag har själv varit i en dålig spiral och spenderat över mina tillgångar. Och jag har precis som många andra tänkt att jag skulle vara lyckligare om jag hade mer pengar. Och visst, man behöver pengar. Ekonomisk stress mår ingen bra av, men mycket mer betyder inte nödvändigtvis att man mår bättre.

I sitt arbete som dietist har Hanna ofta stött på argumentet att det är för dyrt att äta nyttigt. Det var insikten om att många kände så, som fick henne att starta receptsajten ”Portionen under tian”.

– Vi har dåliga matvanor i Sverige och det finns stora problem kopplat till det. Jag ville sätta ett ansikte på den billiga maten, som inte är pasta och ketchup, utan hälso-sam, klimatsmart, enkel och billig mat, förklarar hon.

”Att vara generös är inte att göra saker i överflöd tills det tar stopp”

Att få med barnen på tåget och sprida positiv matglädje till nästa generation är en annan sak som Hanna brinner för. Och när dottern Ronja föddes för ett och ett halvt år sedan blev det ännu viktigare.

– Jag tror att det är superviktigt att båda föräldrarna har en positiv inställning till mat och att man får utforska och testa olika smaker och konsistenser tidigt. Ronja äter det vi äter och även om livet har förändrats helt sedan vi fick barn, har inte sättet vi lever på ändrats särskilt mycket.

På ett plan har hon dock fått omvärdera sin inställning till sparsamhet sedan hon blev mamma.

– Jag gillar inte att slänga mat, men med barn funkar ju inte det. Ronja slänger sin mat på golvet, eller kladdar in en hel burk blåbär i tröjan och det är en del av att utforska och lära sig. Så där har jag blivit betydligt mer avslappnad, säger hon och skrattar.

HANNA OLVENMARK

MAMMA TILL: Ronja

GÖR: Dietist och författare. Driver receptsajten ”Portionen under tian”.

LIVSMOTTO: Stay cheap

FÖLJ: @portionenundertian

Smarta grönsaksbars

I sin senaste bok tipsar Hanna om att det går alldeles utmärkt att göra matiga bars, som komplement till de klassiska, sötare efterrättsbars. Perfekta att ta med och fylla på energiförrådet med på utflykten!

Ingredienser

  • 1 dl fryst bladspenat
  • 1 dl fryst majs
  • 1 morot
  • 1 dl riven ost
  • 3 dl kokta kikärtor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • ev. lite vetemjöl eller havregryn

Så gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.Tina spenaten och majsen. Krama ur vattnet ur spenaten.

Riv morötter och ost grovt. Mixa kikärtorna i en blender eller med en stavmixer till en slät smet. Blanda ihop kikärtssmeten med riven morot, ost, spenat, majs, smulad buljong, oregano och rökt paprikapulver. Det ska bli en fast, jämn smet. Blir den lös kan du tillsätta lite mjöl eller havregryn för att få den fastare.

Forma till bars eller puckar. Lägg på bakplåtspapper och grädda i

ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna (de är lite mjuka när det är precis nygräddade och behöver svalna för att bli fasta).

Ät direkt eller förvara i kyl eller frys.

HANNAS AUBERGINPASTA

Detta är en av Hannas favorit-go-to-rätter när suget efter utemat kommer plötsligt! Glöm inte att ta med stormkök och vatten till pastan om du vill laga rätten ute!

Ingredienser:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • rikligt med olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 frp krossade tomater (400 g)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt, svartpeppar
  • pasta till fyra portioner
  • vatten och lite salt att koka pastan i

Till topping:

  • 2 msk hackad basilika
  • 100 g fetaost

Gör så här:

Hacka vitlöken fint. Skär auberginen i små bitar.

Tänd stormköket. Hetta upp rikligt med olja i det mindre kok- kärlet och fräs vitlök och aubergine tillsammans med tomatpuré under omrörning. Låt auberginen bli mjuk.

Slå på krossade tomater och smula i buljongtärningen. Låt puttra i cirka tio minuter på svag värme. Rör om så att det inte bränns. När grytan kokat klart, smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Använd stek-pannan som lock så att den håller värmen.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet med hjälp av locket. Blanda pastan med såsen. Toppa med hackad basilika och fetaost. Rör om och avsluta med att dra ett par drag med svartpepparkvarnen.

Boktips!

I sin senaste bok ”Portionen under tian – Äta ute” tar Hanna Olvenmark med den billiga maten ut i naturen.

Crêpe på stormkök

Crêpes är något av det godaste jag vet att ta med ut”, skriver Hanna i sin kokbok Äta ute. Där tipsar hon om att förbereda smeten hemma och ta med i termos, för att sedan steka pannkakorna på stormkök i naturen.

  • olja att steka i
  • 1–2 tsk japansk soja
  • 1–2 msk växtbaserad grädde
  • salt, peppar
  • 2 dl riven ost

Förbered hemma

Förbered smeten genom att blanda bovetemjöl, mjölkdryck och en nypa salt i en bunke. Tillsätt äggen och blanda. Häll över i en termos eller flaska. Låt stå kylt tills du går hemifrån.

Laga ute

Hacka grönkålsbladen och svampen grovt. Finhacka vitlöken. Tänd stormköket och ställ på ett kokkärl. Stek grönkål, svamp och vitlök i olja på medelvärme tills det är mjukt. Slå på soja och grädde.

Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Stek crêpes i olja på medelvärme i stekpannedelen. Lägg över fyllningen när crêpesen fort-farande ligger i pannan, toppa med lite ost och vik (låt ligga kvar så att osten smälter lite). Servera omgående.

Ingredienser

  • 2 dl bovetemjöl
  • 4 dl växtbaserad mjölkdryck
  • en nypa salt
  • 3 ägg
  • olja att steka i

Grönkålsfyllning

  • 100 g grönkålsblad
  • 100 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor

Hannas tre bästa tips för att få barnen att vilja äta mer frukt och grönt…

1. Börja tidigt

”Det är alltid bra att introducera bra mat tidigt. Låt barnet utforska olika konsistenser och smaker och erbjud olika alternativ, även om barnet inte äter. Testa att servera köttfärssås med linser vid sidan av. Eller duka fram några små skålar med olika ingredienser som man får prova och smaka i sin egen takt”.

2. Var en förebild

”Barn gör som föräldrarna gör och matglädje smittar av sig. Försök prata positivt om matupplevelsen, även om du inte älskar det som serveras. Istället för att utbrista ’usch vad äckligt’, försök att använda ord som är mer utforskande, t.ex. ’spännande, detta var nytt för mig, det får jag öva lite mer på att äta’”.

3. Låt alla vara med

”Ett annat sätt är att låta barnen vara med och laga maten och kanske till och med få välja (mellan till exempel röda eller gröna linser). Mat är en familjeangelägenhet, som man gör ihop. Det är alldeles för ofta mammor som tar ansvaret för att maten blir nyttig. Men det är viktigt att ansvaret inte ligger på en person”.

…och tre sätt att äta billigare

1. Mer baljväxter

Proteinkällan är ofta det som kostar. Att få in mer baljväxter i kosten är både klimatsmart, billigt och näringsrikt. Dryga ut köttfärssåsen med bönor eller mixa ner linser i soppan. Vi äter generellt sett väldigt lite baljväxter och kan öka rejält. Du får i dig fibrer, vitaminer och långsamma kolhydrater.

2. Fryst

Frukt och grönt måste inte vara färskt. Fryst går utmärkt och är ofta mycket billigare.

3. I säsong

Handla i säsong och satsa på mer rotfrukter och kål och mindre exotiska frukter och grönsaker.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: