Mathilda skapade drömlivet i New York

Mathilda skapade drömlivet i New York

Mathilda förverkligade sin dröm och startade eget företag under mammaledigheten

18 april 2023
7 min read

När Mathilda fick sin första dotter Juni bestämde hon sig. Under en vistelse på ett litet boutiquehotell på Mallorca, tillsammans med dottern och maken, sov hon bättre än på länge.

–Det var en av de bästa upplevelserna vi någonsin haft. Servicen var vänlig, maten var fantastisk och hela familjen sov otroligt gott i vad vi upplevde som de bästa sängkläderna någonsin, berättar hon.

”Jag visste att jag ville göra något annorlunda av mammaledigheten”

Hon bestämde sig för att köpa med sig de magiska lakanen hem, men priset fick henne att backa. Där och då föddes idén till Mathildas företag Juniper.

– Jag har alltid drömt att starta eget företag och har haft många idéer genom åren, alltifrån produkter inom träningssegmentet, till digitala skärmar som skulle se ut som tavlor, men det var först när idéen till Juniper föddes som det kändes helt rätt att våga släppa det trygga med att vara anställd och påbörja resan, förklarar hon.

Knappt ett år senare lanserade Mathilda Juniper med ambitionen att hjälpa människor att skapa den där exklusiva hotellkänslan i hemmet.

–Jag tycker att man ska njuta mer av vardagen hemma och inte leva efter att räkna ner dagarna till semestern eller helgen, säger hon.

Under mammaledigheten började företaget ta fart. Men att starta eget med en liten ettåring i huset var inte utan motgångar.

–Jag var först bland mina vänner att få barn, vilket gjorde att ingen, inte ens jag själv, visste eller hade några förväntningar på hur livet skulle ändras och hur mycket tid det skulle ta att ha barn.

”Förut såg jag framgång som något som låg i framtiden– nu är det något som händer varje dag”

–Det var en tid när Juni precis fyllt ett år och började på förskolan, samtidigt som jag officiellt lanserade Juniper, då livet inte riktigt gick ihop. Det var tufft att ha förskoletider att passa, jobba i princip dygnet runt och bli sjuk varannan helg på grund av saker som kom hem från förskolan, berättar Mathilda.

Hon ser både fördelar och nackdelar med att starta eget under föräldrar-ledigheten och flera lärdomar har kommit med åren. Bättre rutiner i vardagen och en förmåga att hantera toppar och dalar är några saker hon lärt sig vikten av.

–En annan sak jag är långt bättre på nu är att prioritera sömn, säger hon.

–Jag har lärt mig att effektiviteten i arbetet, humöret och immunförsvaret bara blir påverkat negativt av lite sömn, så att sova lite är i princip aldrig en lösning. Då får man istället prioritera och skjuta saker framför sig.

Idag lever Mathilda med sin man Jacob och deras två döttrar Juni och Pomeline på Upper West Side i New York – en dröm hon och maken haft länge. Ljuset, människorna, de unika karaktärerna och löpspåret i Central Park är några av sakerna Mathilda älskar med staden. Med Sverige saknar hon mest sin familj och sina vänner. Och frukosten.

–Jag älskar mackor och goda svenska pålägg. När alla fick rosor på alla hjärtans dag kom Jacob hem med världens största smörpaket istället. Han vet hur tråkigt jag tycker det är när smöret är slut och det är dags för kvällsmackor, säger hon med ett skratt.

Företagslivet har såklart förändrats en del med två barn i familjen, men lilla Pomeline hänger med mamma på det mesta under dagarna.

–Under förlossningen upp-daterade Jacob mig med hur försäljning gick och läste upp några fina reviews som kommit in. Ja, det säger ju lite om hur engagerade vi är i Juniper. Vi brukar skoja om att Juniper är vårt andra barn, säger Mathilda.

Om hon får sia framåt ser hon att familjen nog återvänder till Sverige igen.

–Om fem år är vi nog hemma i Sverige igen, skulle jag tro, New York är otroligt härligt, men Stockholm är ändå vårt hem och jag tror det kommer vara vår bas livet ut även om jag också tror att vi kommer göra fler äventyr utomlands. Vi har redan börjat prata om att vi inte vill att den här vistelsen ska vara sista gången vi bor i New York, säger hon.

För Mathilda har konceptet framgång förändrats genom åren. I dag ser hon annorlunda på vad det innebär.

–Framgång var nog tidigare för mig mer något som låg i framtiden, nu är det något som händer varje dag. Sedan är det förstås inget nytt att jag vill må bra, men däremot har jag mycket bättre förståelse för vad som får mig att må bra idag än vad jag hade när jag var yngre.

–Det kan vara att öppna en flaska bubbel på en tisdag för att Juniper haft en bra försäljningsdag eller att stänga datorn tidigt och hämta Juni på förskolan för att bara få kvalitetstid, säger hon.

För att se till att det finns gränser mellan jobb och familjeliv har hon satt upp två regler som hon försöker hålla sig till.

–Dels att jag inte jobbar med Juniper efter hämtning av Juni på skolan och tills att hon går och lägger sig. Under den tiden vill jag ha fullt fokus på familjen, äta mat, göra läxor och se Juni köra sina dansuppvisningar och sjunga med i senaste Disneyfilmen.

–Sedan har vi bestämt att lördagar är familjedag. Då hittar vi på saker tillsammans, äter långa frukostar och träffar vänner, säger hon.

Mathilda wibom westerberg

MAMMA TILL: Juni och Pomeline

GÖR: Grundare och CEO av Juniper.

LIVSMOTTO: Life is short – live it.

Love is rare – grab it.

FÖLJ: @mathilda.w.w

Mathildas 5 bästa tips för den som vill förverkliga en dröm under mamma-ledigheten

PASSION

Du måste känna passion för din affärsidé. För annars kommer du inte orka gå hela vägen, speciellt inte då du har en bebis där hemma som kräver din fulla upp-märksamhet dag som natt. Tror du på idén, kommer du hitta drivet och kärleken till vad som du troligen kommer börja kalla det “ditt andra barn”.

PLANERING

Ha en tydlig “to-do-lista”, så att så fort du får tid, så vet du vad du ska fokusera på. Som egen företagare måste du ha alla hattar på hela tiden och det kan ibland kännas lite övermäktigt, men då är det viktigt att det är tydligt vad du ska prioritera.

FÖRVÄNTNINGAR

Var beredd på att vissa dagar kanske bara försvinner, för herregud, du är också mamma och du måste ge dig själv en klapp och kram för att du nu försöker både vara mamma och egenföretagare på heltid.

FLEXIBILITET

Jobba med någon form av cloud-lösning som gör att du kan få access till allt på alla devices om du vill. Jag använder t.ex. Google Drive och hela Googles suite av office-verktyg och det gör att jag ofta kan fixa med något snabbt på mobilen om det ges tillfälle.

ÅTERHÄMTNING

Glöm absolut inte att ge dig tid för saker som du mår bra av och som stärker dig. Sömn är universalt viktigt för alla, det andra är för mig löpning. Vad är det för dig? Planera in tid för det och rucka inte på det.

JUNIPER
  • Grundades av Mathilda Wibom Westerberg 2019
  • Designar och tillverkar hållbara premiumprodukter av Supimabomull för hemmet.
  • I sortimentet finns idag sängkläder, handdukar och morgonrockar.

Nyhet!

I år finns den populära vindfleecen även i en längre modell!

VÅRKÄNSLOR

Den första vårsolen är här och med den kommer spring i benen och leklust i naturen! Vårens nyckelplagg i barngarderoben ger total rörelsefrihet och ger utrymme för en massa nya äventyr. Det återvunna materialet är dessutom både vindtätt och vattenavvisande.

SMARTA DETALJER

Jackan är utrustad med 3M-reflexer fram och bak, och har en bröstficka att stoppa viktiga saker i. Dragkedjan har ett hakskydd högst upp vid kragen för att inte skava mot haka och kind.

Muddarna med tumhål agerar handvärmare när man glömt vantarna hemma.

I ALLA VÄDER

Eftersom den är vindtät passar fleecejackan både som ett värmande mellanlager och som en jacka när det är mildare väder. Därför kan en vindfleece komma till användning under en hela året, beroende på hur man kompletterar den. Lägg till exempel till en skaljacka, som enkelt knäpps ihop med vindfleecen, för kallare eller regniga dagar.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

a Read More

Mode21 september 2023

3 anledningar till att uppdatera underklädeslådan – med menstrosor

I stolt samarbete med Menstrosan.se listar vi tre orsaker till varför du bör uppdatera underklädeslådan redan idag.

J Read More

Nöje20 september 2023

”Jag vill ge kvinnor makten över sin hälsa”

Helena Graflund Lagercrantz är gynekologen och fyrabarnsmamman som vill starta en ny kvinnorörelse

T Read More

Hälsa20 september 2023

Tacksamhet är en bortglömd superkraft

Att känna tacksamhet och sätta ljus på de saker i livet som vi är glada över är en oanad källa till lycka

M Read More

Nöje20 september 2023

Med plats för lek

Cecilia Rosvall bygger barnrum med leken och leken i centrum

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: