Fem steg till bättre sömn

Fem steg till bättre sömn

Så får du till nattvilan under småbarnsåren

29 mars 2023
4 min read

Hur mår vi av att inte sova? Och vad kan vi göra för att få vilan att infinna sig och bli bättre utsövda under de där vimmelkantiga småbarnsåren? Mirijam Geyerhofer har skrivit en bok om just sömnbrist och ger sina bästa tips på hur du kan påverka din nattvila till det bättre:

1. Inse att det ÄR sömnbrist

Jag fattade absolut att jag sov för lite, men jag förstod aldrig att mina problem – såväl fysiska som psykiska – orsakades av för lite sömn. Jag var nämligen inte trött, utan snarare väldigt hyper med en konstant känsla av att jag aldrig hann med. Min sömnbrist startade med barn nummer två, vilket gjorde att jag kopplade mitt mående rent generellt till att bli tvåbarnsförälder, inte till att få för lite sömn.

2. Ta hjälp (och skippa jämställdheten)

Har du en partner? Då får hen ta hälften av nätterna. Går det inte så får hen ta över – om inte allt – så en rejäl bit av ansvaret för hemmet, tvätten och kylskåpet. Och skippa millimeterrättvisan, vi är otroligt olika när det kommer till motståndskraft gällande sömnbrist och stress. Den som mår sämst ska göra minst och sedan får man utvärdera allt eftersom.

Har du ingen partner och känner att du inte vill ta hjälp på nätterna? Svara på ett “Kan vi göra något för dig?” med ett “Ja tack, jag vill gärna ha tio portioner vegetarisk lasagne att ta fram ur frysen när det krisar” eller “Jo faktiskt så behöver mitt badrum en rejäl uppfräschning så det får du gärna fixa”. Om folk vill hjälpa till – låt dem!

3. Glöm goda råd

”Sov när bebisen sover” är världens sämsta tips, eftersom det ofta är väldigt svårt att gå från klarvaken till sovande på kommando. Många bebisar sover dessutom bäst när man rullar dem i vagn, eller bär i sele, eller när man kör bil.

Finns det dessutom äldre syskon i familjen så är rådet helt värdelöst och man blir bara stressad av att det tydligen finns ytterligare en sak som går att göra fel. Säger någon “sov när bebisen sover” – kontra med att du även dammsuger när bebisen dammsuger, och viker tvätt när bebisen viker tvätt.

4. Låt hjärnan vandra

Om du vaknar efter en natt med dålig sömn och sedan låter dagen gå i hundra knyck tills det är dags att natta dig själv, då kommer det börja snurra i huvudet när du lägger dig ner. Få saker är så effektiva mot att varva ner som att plötsligt försöka samla ihop alla mentala kom ihåg-lappar och tänka klart alla avbrutna tankar från dagen som gått. Att ta sig några minuter här och där med sig själv som enda sällskap under de vakna timmarna kan hjälpa en bra bit på vägen.

5. Lär dig mer

Att läsa på om sömn ger dig en ökad förståelse för hur sömn fungerar, varför det är viktigt och hur det påverkar dig som både människa och förälder att inte få sova ordentligt. Med den kunskapen i bakhuvudet kommer du sedan ta bättre beslut och göra smartare val som gör vardagen lite enklare att genomlida fram till att du får sova på nätterna igen. För den tiden kommer, jag lovar!

Boktips!

Mirijam Geyerhofer har skrivit boken alla småbarnsföräldrar önskar sig! Sömnbrist i småbarnsåren finns också som ljudbok!

Sov gott!

Påslakanset, Ellos, 199 kr.

Kuddar, Svenskt tenn, 1300 och 2400 kr.

Tofflor, Arket, 1350 kr

Morgonrock, Åhléns, 799 kr.

Sänglampa, Ljustema, 549 kr.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

a Read More

Mode21 september 2023

3 anledningar till att uppdatera underklädeslådan – med menstrosor

I stolt samarbete med Menstrosan.se listar vi tre orsaker till varför du bör uppdatera underklädeslådan redan idag.

J Read More

Nöje20 september 2023

”Jag vill ge kvinnor makten över sin hälsa”

Helena Graflund Lagercrantz är gynekologen och fyrabarnsmamman som vill starta en ny kvinnorörelse

T Read More

Hälsa20 september 2023

Tacksamhet är en bortglömd superkraft

Att känna tacksamhet och sätta ljus på de saker i livet som vi är glada över är en oanad källa till lycka

M Read More

Nöje20 september 2023

Med plats för lek

Cecilia Rosvall bygger barnrum med leken och leken i centrum

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: