Frida Skattberg om den långa vägen till ett barn

Frida Skattberg om den långa vägen till ett barn

Drömmen om att få bli mamma tog många år att uppfylla för bak-drottningen Frida Skattberg och hennes man Robert

27 mars 2023
6 min read

Idag är hon gravid med sitt andra barn, efter en lång kamp med hormoner, IVF och mycket sorg.

–Det har varit en lång resa för oss. Vi försökte att bli gravida under sex år och då mer aktivt under fyra år. Jag tog ägglossningstest, kollade tempen varje morgon, åt på ett visst sätt en period när jag hade läst om att det funkade för andra. Jag provade allt, berättar hon.

Via bakböcker, blogg och instagram har Frida inspirerat sina följare med magiska recept och bilder i sju år. Men bakom de vackra tårtorna och kakorna har längtan efter ett barn varit ett sår som präglat mycket av hennes vardag. Till slut valde Frida att dela med sig av det också.

–På något konstigt vis kände jag mig tvungen till det. För under alla de år som vi kämpat, såg jag nästan dagligen i sociala medier hur folk blev gravida. Hur alla verkade ha det så enkelt, för ingen sa någonting annat. Och varje gång gjorde det så ont i mitt hjärta.

–När jag mådde som sämst under vår resa som ofrivilligt barnlösa, lovade jag mig själv att om vi någon gång får bli gravida så kommer jag att berätta att det inte var enkelt. För om det kan hjälpa en enda människa som är i den situationen som jag befann mig i, då känns det värt allt.

Efter otaliga hormonbehandlingar, IVF-sprutor, smärtsamma ägguttag och misslyckat återförande fick Frida och Robert till slut beskedet de hoppats på så länge.

–Jag tog fyra olika tester som alla visade starkt att de lilla flingan hade fäst och växte i min mage. Det var magiskt. Slutet på en resa och början på en helt ny. En så enormt efterlängtad resa, att få vara gravid, berättar Frida.

Det tuffaste med vägen till graviditeten var inte hormonerna och sprutorna, utan de känslor som den ofrivilliga barnlösheten kommer med, menar hon.

–Det värsta var att vara mitt i det och sedan höra eller läsa om andra som blev gravida. Jag har aldrig varit missunnsam, tvärt om – jag blev alltid genuint glad av att se när någon var gravid. Men dessa känslor tror jag endast att de som gjort IVF förstår. Att det är hjärtekrossande samtidigt. Jag jobbade mycket med mig själv kring detta och försökte sortera känslor som krockade.

När Alfred föddes förändrades allt.

–Att vara mamma har gett mig ett lugn som jag inte kan förklara. Det är som att jag är totalt grundad. Alfred har läkt så många av mina inre sår bara genom att finnas till.

FRIDA SKATTBERG

MAMMA TILL: Alfred och bebis i magen.

GÖR: Bakboksförfattare och receptkreatör.

LIVSMOTTO: Att allt löser sig, alltid.

FÖLJ: @bakamedfrida

”Jag längtade efter vakna nätter, bajsblöjor och skrik”

Hon tror att den långa kampen för ett barn har påverkat hennes syn på moderskapet.

–När jag var ofrivilligt barnlös så längtade jag efter bråkiga kvällar, vakna nätter, bajsblöjor, skrik och allt det som många andra skrev om på ett negativt sätt, vilket jag såklart också förstår att det kan vara. Så när Alfred väl kom till oss så kändes ingenting jobbigt. Nog för att han sov hela nätter och nästan hela dagarna också i början, men när det var jobbigt så var det ändå inte jobbigt, säger hon.

Att påbörja samma känslomässiga IVF-resa igen för att kunna få ett syskon till Alfred, kom med blandade känslor.

–Jag hade gärna gjort en behandling tidigare, men det gick inte, eftersom jag nattammade alfred tills han var ett och ett halvt år. Jag försökte att inte stressa över den biten, för Alfred var inte alls redo att sluta amma och jag ville ge honom tid. Jag visste inte heller ifall det var sista gången som jag skulle få amma, så jag försökte verkligen njuta av det även fast det gav mig mycket dubbla känslor vissa kvällar. Jag ville fortsätta amma mitt barn, samtidigt som jag så gärna ville försöka få ett syskon till honom. Men att vi skulle få göra IVF igen, det förstod både jag och min man ganska tidigt.

”Alfred har läkt så många av mina inre sår bara genom att finnas till”

Efter att ha gjort en ny IVF-behandling är Frida nu gravid för andra gången och storheten i att hon snart blir tvåbarns-mamma är svår att ta in.

–Jag gick till och med på ett extra tidigt ultraljud för att kolla så att det verkligen är en liten där inne. Vi fick se hjärtat på första tidiga ultraljudet, men eftersom jag mådde så bra så trodde jag inte på det. Och kanske är det därför som det fortfarande känns så overkligt? funderar hon.

–Jag tror att jag kommer att älska rollen som tvåbarnsmamma. Jag älskade bebistiden och jag har en liten pojke som springer runt här hemma och säger att han ska bli storebror. Han pussar på magen och säger ”älskar dig lilla bebis”. Han längtar så, och det gör vi också.

Snart kommer hennes fjärde bakbok Baka med Frida deluxe och förra året rullade hon igång ett annat drömprojekt, när hon och Robert köpte en mintgrön foodtruck som de gav namnet Fridas fikavagn, där de säljer hembakade godsaker till fikasugna gotlänningar och turister.

Nyligen köpte Frida och hennes familj också sitt drömhus, nära havet på Gotland. Till sensommaren flyttar de och ännu en dröm blir sann.

–Jag lever just nu precis i min dröm. Det påminner jag mig ofta om. Jag har så många gånger drömt om att få ha ett litet barn, köpa hus och bli gravid med barn nummer två. Och också mitt i detta driva företag och ge ut bakböcker. Prick där är jag nu. Och jag är så lycklig.

Fridas smultron-ställen på Gotland

Fårö

–Det är något visst med denna lilla, karga ö. Så vacker och fridfull. Ta ett dopp på Ekeviken!

Holm Hällar

–En strand som finns på södra Gotland och är alldeles magisk. Nästan folktom och med utlandskänsla.

Visby

–Strosa innanför muren och i Almedalen. Det blir inte vackrare än så.

Fridas Fikavagn finns på Södra Kustvägen 6 i Klintehamn. Mer info hittar du på @fridasfikavagn

Boktips!

Frida Skattbergs senaste bakbok Baka med Frida deluxe kommer i sommar. Här kan du förboka ett signerat exemplar redan nu.

Klänningarna Frida bär i reportaget kommer från MQ Marqet.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: