Sommarens godaste bakverk

Sommarens godaste bakverk

Frida Skattberg bjuder på sina sommarfavoriter

28 mars 2023
5 min read
Rabarber

Fyllning

  • 350 g rabarber
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl

Kolatäcke

  • 150 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 dl råsocker
  • 4 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175°c över/undervärme, tag fram fyra små pajformar á 12 cm i diameter (eller en stor pajform på 24 cm i diameter). Smörj med smör.

Skölj och finhacka rabarbern, fördela i formarna och blanda strösocker med potatismjöl. Strö blandningen över all rabarber. Låt stå.

Kolatäcke: Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, sirap och strösocker. Låt sjuda i 3 minuter och tag sedan av från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop en smet.

Fördela smeten över rabarbern i formerna och grädda pajen mitt i ugnen i ca. 15 minuter – tills den fått en gyllene yta. Tag ut och låt svalna.

med kola och daim

Maräng

  • 8 äggvitor
  • 3.5 dl strösocker

Fyllning

  • 397 gram karamelliserad mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 st dubbeldaim

Sätt ugnen på 100°c varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt strösocker, lite i taget medan du vispar på hög hastighet med elvisp eller i en assistent. Vispa till en blank och styv maräng.

Spritsa eller bred ut två jämnstora rundlar på plåtarna (ca 22 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca. en och en halv timme. Bottnarna är klara när de släpper från pappret om du lyfter dem lite försiktigt. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt bottnarna stå kvar tills ugnen svalnat helt.

Vispa grädden fluffig och finhacka daimen. Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred över hälften av den karamelliserade mjölken, toppa med hälften av grädden och halva mängden av den hackade daimen.

Lägg sedan på nästa botten och upprepa med fyllning. Låt stå under tårtkupa i kylskåp fram till servering.

Kladdkaka

  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Kokostosca

  • 40 g smör
  • 3 msk ljus sirap
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 3 dl riven kokos

Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Smält smöret tillsammans med chokladen på låg värme i en kastrull. Tag av från värmen och rör ner resterande ingredienser. Rör till en slät smet. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i 6 minuter.

Blanda alla ingredienser till kokostoscan i en kastrull och låt putta i fem minuter. Tag av från värmen.

Plocka ut dina muffins och toppa med kokostosca. Grädda i ytterligare tio minuter och låt sedan svalna.

Tiden är en ungefärlig angivelse. Muffinsen ska vara kladdiga i mitten (men inte rinniga) och lite fastare i kanten när de kommer ut första gången. När de är klara ska toscan ha en fin gyllene färg.

Kalastider

Den här tiden på året är full av firande i vår familj och vi har haft så mycket kalas att det sprutar konfetti ur öronen på oss allihop. Månadsskiftet mellan maj och juni är förmodligen den allra bästa tiden för kalas.

Trädgårdstårta, långbord under äppelträdet, skattjakt under pionerna och saftpauser på trappen gör ju vem som helst lycklig!

Jag, som fyller år i december, är extra tacksam för morgonsång och finfrukost på mors dag – bättre än alla födelsedagar i världen!

Livsgeni

Min äldsta son är förmodligen bäst i världen på livsnjut. Hans senaste dagsrutin är ett koncept som alla borde prova. Man hoppar på varsin cykel, trampar till närmsta gräsplätt och lägger sig raklång bland maskrosorna och kisar upp mot himlen. Har man tur ser man en fågel eller ett moln som ser ut som en gädda. Sen säger man ”det där var bra” och cyklar hem igen.

Skogsfrukost

Att mina barn skulle få växa upp med skogen som granne, precis som jag fick göra, trodde jag nog aldrig när jag flyttade till Stockholm. Och att de skulle älska att hänga på mossiga stenar och äta medhavd frukost, lika mycket som jag, vågade jag nog inte hoppas. Nu är det hela familjens favoritsyssla och jag kan lova att allt smakar hundra gånger bättre med skogsluft i lungorna.

Städtricket

Mitt bästa städknep är att skaffa galna mängder korgar i olika storlekar och häva ner leksaker och annat kaos i när ens minimalistiska ådra blir för stressad. De här kostar 399 kr hos Åhléns.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: