Croissanter på en kvart
- 2 smördegsplattor
- 3-4 msk smör
- 100 g mörk choklad
- ägg till pensling
Skär smördegsplattorna till trekanter. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Bryt ner chokladen och rör tills den smält helt. Låt krämen svalna och bred ut över smördegsbitarna. Rulla från den bredaste sidan av trekanten mot spetsen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite uppvispat ägg och grädda i 200°C i 5–10 minuter.
Chokladmarmelad
- 1 dl mjölk
- 1 1/2 dl grädde
- 1 dl socker
- 1 msk smör
- 100 g hackad mörk choklad
Koka samman allt utom chokladen till en seg massa. Ta av plattan och rör i chokladen. Vill man ha den mindre krämig minskar man en aning på grädden och ökar lite på mjölken. Förvara i kylskåp, men ta fram en stund innan servering så att den får mjukna. Smaksätt gärna med chiliflakes eller rivet apelsinskal.
”Förbered overnight oats i kylen att ta med i väskan när du har bråttom på morgonen”
Äppelgranola
- 5 dl havregryn
- 1 dl osötat äppelmos
- 2 dl valfria nötter
- russin eller torkade tranbär
Blanda havregryn och äppelmos och sprid ut på en plåt med bakpltspapper. Torka i varmluft på 175 grader tills granolan är torr och gyllenbrun. Hacka nötterna grovt och blanda ner dem, tillsammans med russin eller annan torkad frukt, i den svalnade granolan. Häll upp i en torr, ren burk med lock och njut till yoghurt eller som topping ovanpå en god chiapudding.
”Att preppa lyxiga frukostar inför kalla morgnar är att pyssla om sitt framtida jag”
Overnight oats
- 1 dl havregryn
- 1 dl mandelmjölk
- 1/2 dl yoghurt eller filmjölk
- lite flytande honung
- 1/2 dl frukt eller bär
Häll havregrynen i en glasburk, häll över mandelmjölk, filmjölk eller yoghurt och ringla en gnutta flytande honung över.
Toppa med frukt eller bär, skruva på locket och låt burken stå i kylskåpet över natten.
Amerikanska pannkakor
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 3 msk socker
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 msk smält smör
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka och garnera med pudrat florsocker, bär och lönnsirap.