Ge dig själv inre vinterlugn

Ge dig själv inre vinterlugn

7 övningar som hjälper mot julstressen

18 januari 2023
3 min read

Julen kommer med många mysiga stunder, men också en hel del förväntningar och press. Här listar vi sju enkla övningar som ger lugn i julstressen och påminner dig om det som är viktigt på riktigt.

1. Savasana

Du har säkert hört talas som Savasana, som på svenska betyder ”död mans position”. Positionen brukar avsluta yogaklasser, då alla får lägga sig ner på rygg för en stund av aktiv avspänning i form av medveten vila.

Övningen går ut på att släppa taget och landa i lugnet. Börja med några minuter för att sedan gradvis öka med fler. Efter tio minuter i Savasana lovar vi både ett lugnare sinne och ökad energi.

2. Power nap

Vill du åt snabb energi, förbättrat fokus och snabbare reaktionstid? Då är det en power nap du behöver. Inget ger dig nämligen så snabb effekt inom dessa områden som en snabb tupplur.

Ställ klockan på allt mellan fem och tjugo minuter och lägg dig ner på sofflocket och slut ögonen. Efter en power nap är batterierna laddade på nytt.

3. Kroppskännedom

Ett bra sätt att lämna huvudet och landa i kroppen är med hjälp av en enkel kroppsscanning som går ut på att du går igenom hela kroppen och flyttar fokus från toppen av huvudet och gå sedan hela vägen ner till tåspetsarna. Använd dina kroppsförnimmelser för att landa in i närvaro.

4. Viparita karani

Viparita karani heter yogapostionen där du ligger på rygg på golvet med benen vilande upp mot väggen.

Det är en starkt avslappnande övning som inte är dum att göra innan du ska lägga dig för kvällen, men passar minst lika bra precis efter att du vaknat. Viparita karani sägs vara den övning som som ger allra bäst återhämtning.

5. Teceremoni

Koka en kopp te och praktisera mindfulness på samma gång i en mysig tecermoni.

Tänd ljus och hitta en mysig och skön plats för din ceremoni. Följ sedan vattnets resa från stilla till kokande. Välj kopp och te med omsorg. När du dricker ditt te, gör det med alla sinnena aktiverade. Följ dryckens resa genom kroppen och var närvarande till sista klunken.

6. Shake it off

Skakmeditation är en meditationsform som passar dig som har svårt att bara sitta eller ligga still. Den får dig att snabbt lämna huvudet och landa i kroppen.

Sätt på en favoritlåt och skaka kroppen. Följ rytmen och känslan i kroppen när du låter kroppen röra sig precis som den vill. Vi lovar en stor dos ny energi!

7. Skogsbad

Att fylla sina sinnen med natur och frisk luft är en mindfulnessövning som har många välgörande effekter. Lämna mobilen avstängd, klä dig varmt och ge dig ut i skogen eller bege dig till ett lugnt naturområde.

Fokusera på att ta in de ljud, dofter och synintryck du får. Stanna upp och förundras över naturens mönster och färger. Garanterat pulssänkande och stressminskande!

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: