Goda gåvor

Hembakade julgåvor som gör garanterad succé under granen

18 december 2023
3 min read

Årets julklapp är hembakade godsaker. Åtminstone om man frågar Mothrs egen kokboksförfattare Therésia Franklin. Här tipsar hon om fem goda gåvor som gör succé under granen.

Att ge bort något man gjort själv är att ge någon sin tid. Den finaste presenten man kan få alltså! Här hittar du fem godsaker att slå in i jul.

Hemgjord glögg

  • 10 kardemummakärnor
  • 10 kryddnejlikor
  • 2 torkade pomeransskal
  • en stor bit torkad ingefära
  • 2 kanelstäng er
  • 1 liter svartvinbärssaft

Krossa kardemummakärnor och kryddnejlikor lätt i en mortel. Bryt pomeransskal och ingefära i grova bitar. Lägg allt tillsammans med kanelstängerna och den starkt spädda saften i en kastrull. Låt blandningen sjuda, utan att koka, i en timme. Sila noga genom silduk och häll upp i en fin flaska. Skriv gärna ner receptet på etikett och häng runt flaskans hals.

Juläpplen

  • 8 medelstora äpplen
  • glasspinnar av trä
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 1 dl hårda kanelkarameller
  • röd karamellfärg

Tvätta äpplena, skär bort stjälk och blomma och tryck ner en glasspinne i mitten av varje äpple. Mät upp socker, sirap, vatten och karameller i en stor kastrull och droppa ner lite karamellfärg.

Koka upp smeten utan att röra och stick ner en karamelltermometer i den. När smeten nått 145 graders värme – ta kastrullen från plattan och doppa äpplena i smeten genom att hålla i glasspinnen. Var försiktig så att inte den heta smeten stänker upp på händerna!

Ställ äpplena att stelna och svalna på en bricka med bakplåtspapper. Slå in i smörpapper eller cellofan.

Brända mandlar

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 dl sötmandel

Blanda socker och vatten i en stor kastrull eller stekpanna och koka tills hela ytan bubblar och vattnet börjat avdunsta. Häll i mandlarna och sänk värmen. Rör ordentligt på låg värme medan sockret kristalliserar sig runt mandlarna.

När sockret antagit sockerkonsistens igen – fortsätt att röra hårt på låg värme, tills sockret börjar smälta lite och bli blankt runt mandlarna.

Häll upp på ett bakplåtspapper och låt mandlarna svalna. Häll upp i påsar eller pappersstrutar.

Skurna pepparkakor med ostkräm

  • pepparkaksdeg
  • 100 g naturell färskost
  • 140 g ädelost

Skär eller hyvla pepparkaksdegen i tunna skivor. Grädda i fem till tio minuter i 200 graders värme.

Mosa samman färskost och ädelost till en jämn smet och fyll en vacker burk med krämen. Ge bort tillsammans med skurna pepparkakor i en fin påse.

Honungsnötter

  • valnötter
  • cashewnötter
  • mandlar
  • pumpakärnor
  • ekologisk flytande honung

Häll blandade nötter och frön i en fin glasburk. Fyll den hela vägen upp till kanten. Häll över flytande honung så att hela burken fylls. Låt stå och dra något dygn. Ge bort tillsammans med kex och mögelost.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: