Vi bjuder på fem superrecept som ger hemmafrukosten riktig hotellkänsla.
Staycation och hemester har blivit det nya sättet att vara ledig och för många av oss tjänar hemmet numera både som arbetsplats, gym och hobbylokal. Varför inte ta helgkänslan till nästa nivå och duka upp en riktigt lyxig hotellfrukost i sängen? En underbar idé, tycker vi! Här är hotellklassikerna du enkelt fixar själv.
ÄGGRÖRAN
En riktigt krämig äggröra är ett måste på buffébordet.
- 3 ägg
- 1/2 dl grädde
- salt och peppar
- färsk persilja
Blanda ägg och mjölk i en stekpanna med en klick smör och vispa samman på medelvärme till önskad konsistens. Salta och peppra och servera med klippt persilja.
”fuska dig till ljuvliga croissanter”
CROISSANTERNA
Fuska dig till underbart goda chokladcroissanter, utan att behöva kavla i timmar.
- 2 smördegsplattor
- 3-4 msk smör
- 100 g mörk choklad
- ägg till pensling
Tina smördegsplattorna i några minuter. Skär dem diagonalt till trekanter. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Bryt ner chokladen och rör tills den smält helt.
Låt krämen svalna och bred ut över smördegsrutorna. Rulla från den bredaste sidan av trekanten mot spetsen och lägg på plåt med bakplåts-papper. Pensla med lite uppvispat ägg och grädda i 200°C i 5-10 minuter.
SMOOTHIEN
En fruktig och frisk smoothie går fint att förbereda kvällen innan.
- 2 dl fryst ananas i bitar
- 1 apelsin
- 1 msk kokosolja
- en liten skvätt äppelcidervinäger
- 1 dl rödbetsjuice
Mixa allt fint i en blender – öka på mängden rödbetsjuce eller lägg till lite vatten om konsistensen blir för tjock. Häll upp i en stor glasflaska och servera med is.
NÖTKRÄMEN
Rosta några skivor bröd och bred dem med hemmagjord nöt- och chokladkräm. Himmelskt gott!
- 1 dl hasselnötter
- 100 g valfri choklad
- 2 msk florsocker
- 1 msk kokosolja
- ½ tsk vaniljsocker
- 1 msk kakao
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de doftar ordentligt nötigt. Lägg dem i en handduk och gnugga lätt för att avlägsna överflödigt skal. Mixa nötterna fint.
Smält chokladen över ett vattenbad och blanda samman med nötmjölet och de övriga ingredienserna.
Upp i det blå
Den senaste tiden har jag läst en hel massa om det som kallas de ”blå zonerna”. Det är områden i världen där befolkningen verkar ha glömt att de är gamla och en stor andel blir över hundra år. Forskarna har sammanfattat några av deras hemligheter som är värda att lägga på minnet. Förutom en till stor del vegetarisk kost, värnar de ett stressfritt liv, med naturlig rörelse, närhet till naturen och en stark gemenskap. Inte konstigt att de mår så bra!
HOW I ROLL
Att jobba hemifrån kan vara lite av ett ergonomiskt äventyr. Jag försöker ta små mikropauser då och då och har nu kommit på den (i mitt eget tycke) briljanta idén att lägga en yogamatta på golvet i arbetsrummet. Perfekt att stretcha ut på en stund efter några timmars skrivande!
På menyn
Jag spårar lätt på saker. Det kan vara allt ifrån att sy egna kläder, till att lära mig allt som finns att veta om Utah. Just nu har jag spårat på att kavla pasta. Allt som behövs är durumvetemjöl och ägg (och ganska starka armar) och sedan är middagen klar.
THERÉSIA
FRANKLIN
Journalist, författare,
matnörd, naturromantiker och
mamma till Otto och Ruben.
smått och gott
Eftersom alla i min familj gillar att äta olika saker har konceptet buffé blivit vår grej. Ett fantastiskt trevligt sätt att äta, eftersom det gör att man sitter kvar lite längre vid bordet. Små fina skålar till allt från fetaostsmul, till oliver eller pesto finns på Ellos.se