Gravid med Cassandra

Mothrs Cassandra Brunstedt om hypnobirthing och förlossningsrevansch

4 april 2023
4 min read

”Förlossningen blev en stor revansch”

För några veckor sedan blev Mothrs egen Cassandra mamma för andra gången.

Mothr-familjen har fått tillökning! Lilla Clint såg dagens ljus i början av augusti och mamma Cassandra kan nu titulera sig tvåbarnsmamma. Här berättar hon om revanschförlossningen, första tiden i bebisbubblan och hur hypnobirthing och visualisering gjorde förlossningen till en närmast meditativ upplevelse.

Hur har första tiden som tvåbarnsmamma varit?

–Över förväntan! Jag räknade nog med lite mer tvåbarnskaos från start men det har varit väldigt mysigt, trots en hel del mindre sömn och två barn hemma i stället för ett.

– Jag njuter hundra gånger mer av bebistiden nu än jag gjorde med Hamilton – där jag minns att första tiden var fylld av oro och ångestdrivet googlande hit och dit. Nu är jag mycket mer chill, vilket jag tror både jag, familjen och lilla Clint märker av.

Hur blev förlossningen?

-Jag ville verkligen inte bli igångsatt, eftersom jag associerade det med förra förlossningen, som jag upplevde väldigt traumatiserande – men så blev det. Och vi fick tyvärr uppleva både plats- och personalbristen som råder just nu. Men denna gång hade jag gjort mycket mentalt jobb inför förlossningen. Så trots tolv tuffa timmar kändes den här förlossningen som en stor revansch.

”Det låter klyschigt men livet känns så stort”

–Jag kände mig trygg och stark genom hela förloppet. Under de sista krystvärkarna kände jag sådan urkraft och knappt någon smärta, tills han landade i min famn. Det sista minuterna upplevde jag nästan som meditativa, hur nu det ens är möjligt.

Berätta mer om hur du förberett dig mentalt!

–Jag utgick mycket från hypnobirthing och visualiserade en trygg förlossning, där jag kände mig stark under hela förloppet. Jag tog fram personliga och stärkande mantran, som peppade mig att fokusera på en värk i taget och förstå att de inte kunde vara starkare än mig, eftersom de kommer ur mig. Och att varje värk förde mig närmare mitt barn. Jag fokuserade mycket på andningen och att aldrig lämna nuet.

CASSANDRA BRUNSTEDT

GÖR: Författare

MAMMA TILL: Hamilton och Clint

LIVSMOTTO: Livet är inte som det är, det är som du är.

FÖLJ: @cassandra.brunstedt

–Hypnobirthing är en metod, som går ut på att föda utan rädsla och därmed mindre smärta, genom att vara närvarande i sin kropp. I mitt fall handlade det mycket om avslappning, andningsövningar, visualisering och mantran. Det finns både appar, kurser och böcker om man vill läsa mer om konceptet som jag rekommenderar varmt. Det hjälpte mig mycket.

Hur känns det att vara tvåbarnsmamma?

Det låter så klyschigt, men livet känns så stort och jag går runt och känner mig som världens rikaste bara jag ser på mina barn. Speciellt när jag sitter och ammar och Hamilton kryper upp intill mig i soffan. Kan bäst beskriva det som lyckokänslor deluxe, varvat med sömnbrist och en känsla av att inte räcka till för stora killen ibland. Lägg till hormoner som spökat hejvilt under de första veckorna och resulterat i att jag känner mig superglad ena sekunden för att brista ut i gråt den andra.

Vad ser du mest fram emot under mammaledigheten?

–Att ta vara mer på tiden, leva mer i nuet och ta saker och ting i ett lugnare tempo. Förra gången skulle huset alltid vara städat, jag ville komma i gång med träningen direkt, vara social och hinna med precis allt parallellt med att bli mamma för första gången. Den här gången vill jag njuta mer av familjelivet, hänga mer i naturen och bara ta in storheten i att vi nu är fyra.

–Och så ska jag skriva två böcker förstås, haha! Uppföljaren till En enkel till Indien som kommer till våren och vår gemensamma bok Lyckomanualen kommer ut nästa höst. Men det ger mig så mycket energi att bryta av blöjbytande och evighets-ammande att sätta mig ner vid datorn och göra det jag älskar allra mest. Jag får konstigt nog exakt samma lyckorus efter att ha skrivit ett kapitel, som efter ett träningspass.

Baby essentials

Babynest, Garbo & friends, 1349 kr.

Baby carrier, Konges slöjd, 2926 kr.

Nappar, Skogen baby, 179 kr.

Snuttefilt, Liewood, 199 kr.

Bok, The First Forty Days, 207 kr.

Muslinfilt, Summerville, 79 kr.

Kaffetermos, Design letters, 228 kr.

Bröstformad bitleksak, Konges slöjd, 191 kr.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: