Månadens mothr – Josefine Schill

Månadens mothr – Josefine Schill

Vi inspireras av fyrabarnsmamman Josefine Schill

4 april 2023
5 min read

Josefine Schill hade en tydlig bild av hur hennes liv skulle se ut, när en olycka gjorde att hennes man Jonathan blev rullstolsburen. Fyra barn senare lever hon ett liv som hon känner enorm tacksamhet för.

Ingenting är omöjligt. Så sammanfattar fyrabarns-mamman Josefine sitt livsmotto. Och på många sätt är det den inställningen som tagit henne igenom livets motgångar. Vi inspireras av hennes mod och förmåga att se det vackra i livet.

För de som inte vet, vem är du?

–Att vara mamma till fyra fantastiska barn är mi största roll i livet. Vi fick alla fyra barnen i loppet av fyra och ett halvt år. Jag är fru till min älskade man som är rullstolsburen sedan åtta år tillbaka när han skadade sig allvarligt i en motorcrossolycka. Vi träffades innan olyckan och har hängt ihop sedan vi var tonåringar och nu är det snart 14 år sedan vi blev ett par.

Ditt och Jonathans liv förändrades radikalt när han var med om en olycka – hur gick dina tankar kring framtiden efter det?

– Jag var helt förstörd när olyckan skedde. Vi hade en sån klar och välplanerad framtid tillsammans innan den. Allt rasade verkligen. Vi skulle precis börja bygga vårt hus och försöka skaffa barn. Allt blev verkligen ovisst. Vi kunde inte längre tänka så mycket på framtiden faktiskt utan vi fick ta livet dag för dag och hade hoppet om att komma tillbaka till ett fungerande liv igen. Jag försökte att inte tänka för mycket på framtiden då det var för jobbigt och så svårt att se. 

Hur har er resa påverkat din syn på att bli mamma tror du?

– En av de första tankarna och frågorna jag hade efter olyckan var om vi skulle kunna få biologiska barn tillsammans. Det var något jag hade längtat efter ända sen vi träffades. Så att vi idag har berikats med fyra små mixar av mig och Jonathan är en enorm rikedom. Jag skulle säga att jag innan olyckan tänkte att det var en självklarhet att vi kommer att få många barn tillsammans, medan jag idag, efter att ha fått uppleva allt som varit, har en enorm tacksamhet för våra älskade skatter och en stor ödmjukhet inför att kunna få barn.

Hur ser vardagen ut med fyra små barn?

–Det är full fart, haha! Man undrar ibland hur man hinner med allt. Men man gör det. Det bästa med att vara en stor familj är att alla har varandra och så mycket kärlek! Alla syskonen i familjen har sina roller och det är så otroligt fint att se. Man känner sig stolt och det är en rikedom att få dela livet med så många små individer. Utmaningarna är helt klart syskonbråken. Det är så tätt i åldern mellan barnen och alla går igenom sina faser. Förutom all kärlek, alla kramar, pussar, lek, bus och skratt, så får man väldigt ofta rycka in och hjälpa barnen att lösa konflikter.

Hur gör du för att hitta glädje och balans när livet är tufft?

Jag har insett att jag är en väldigt positivt lagd person, som ofta tänker optimistiskt. Om jag har en väldigt dålig dag så går jag till skogen. Ofta med alla barnen. Jag finner energi där och kan samla kraft. Men när det är riktigt tuffa perioder, som till exempel senast vår dotter blev inlagd med en tuff förkylning, så grät jag de stunderna jag var själv och hann sätta mig ner och andas ut, men hade för fullt upp resten av tiden för att hinna tänka på det jobbiga. Att hålla mig sysselsatt under tuffa perioder är mitt sätt att ta mig igenom mycket. Men trots att jag verkar väldigt stark utåt så har även jag stunder då jag känner att livet är övermäktigt och extremt tufft. Under vissa perioder i livet har jag haft både kurator kontakt och psykolog kontakt för att stötta mig i min oro kring saker och ting och bearbetat de trauman som varit.

”Idag känner jag en stor ödmjukhet inför att kunna få barn”

Hur är du som mamma?

–Jag ser mig själv som en kärleksfull mamma, som alltid finns där. Men jag är också bestämd. Jag tror att jag kan vara ganska tjatig också Min äldsta son tycker att jag kan vara lite pinsam när jag sjunger och dansar, vilket jag gärna gör framför och med barnen. Jag är en väldigt orolig mamma som ser mycket faror i allt. Men jag tror att när det värsta tänkbara har varit min verklighet med personen jag älskade högst av allt så inser man ännu mer att det faktiskt kan hända en själv och inte bara är saker som man läser om. Och det gör mig nog extra orolig. 

Vad vill du helst att dina barn får med sig från dig i livet?

–Jag hoppas att mina barn får med sig min ödmjukhet mot andra. Jag har SÅ svårt att vara elak. Jag vill alla väl och blir så illa berörd när någon mår dåligt. Jag hoppas att de får med sig den medmänskligheten. Men också förmågan att se möjligheter, vara positiv och optimistisk till livet.

Hur ser du på framtiden idag?

Jag längtar efter att få fortsätta se barnen växa och utvecklas! Men jag ser också gärna att jag hinner med mig själv mer och även min och Jonathans relation.

JOSEFINE SCHILL

GÖR: Föräldraledig

MAMMA TILL: Elton 5 år, Elvin 3 år, Elanie 2 år och Elliot 10 månader.

LIVSMOTTO: Ingenting är omöjligt

FÖLJ: @rullstolsfruochfyrabarnsmamma

KategorI:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: