”Vi kvinnor kan för lite om våra kroppar och vår hälsa”
För gynekologen och förlossningsläkaren Helena Graflund Lagercrantz är kvinnohälsa mer än ett yrke.
Hon brinner för att göra kvinnovård och kunskap om den egna kroppen tillgänglig för fler kvinnor. Tillsammans med systern Lydia driver hon Gynpodden – och systrarnas senaste projekt är en vårdapp med fokus på just kvinnohälsa.
–Jag har alltid tyckt som gynekolog att kvinnor kan för lite om sina kroppar och sin hälsa. Det skapar oro och att kvinnor inte söker för sina problem i tid eller vet vad man kan kräva för hjälp.
–Jag tycker att det borde vara vår roll som är utbildade inom kvinnohälsa att ta ansvar för att lära ut om detta, men oftast har vi för lite tid och för många patienter för att kunna ta oss tiden att förklara på djupet. Kvinnor är intresserade men man får så sällan chansen att träffa en gynekolog och ställa sina frågor, förklarar Helena.
Idén till vårdbolaget EsterCare, föddes ur den verklighet Helena såg i sitt arbete som gynekolog.
–Ett stort problem idag är att det inte går att boka en snabb tid till en gynekolog eller barnmorska. Det är mer regel än undantag att det är många månaders väntan och kvinnor får inte hjälp med sina problem. Vi ville göra det enklare för kvinnor att träffa barnmorskor och gynekologer och få hjälp direkt när det kommer till besvär som kan behandlas digitalt, så som amnings-rådgivning, rådgivning efter förlossning, PMS, mensbesvär, urinläckage, klimakteriebesvär, och preventivmedelsrådgivning, berättar Helena.
En av de största missuppfattningarna om kvinnohälsa idag är att det inte kräver någon expertis, menar hon.
–En stor missuppfattning är att kvinnohälsa är något som alla kan och alla bör uttala sig om. Såklart har alla rätt att dela sin historia och upplevelse men det är så otroligt individuellt vad som funkar. Om du har fått en bristning vid en förlossning som lett till besvär, så är det så för dig. En grad 3-bristning för en person kan vara helt okomplicerad. Och tvärtom ge stora besvär för en annan. Det är väldigt vanligt att man applicerar sin egen upplevelse på andra. Och det är inte bra. Vi är så olika, har olika baggage, gener, skörhet, styrkor och förutsättningar, säger hon.
Kvinnohälsa prioriteras inte tillräckligt högt, menar Helena.
–Kvinnohälsa ligger inte inom topp-prioriteringarna hos våra regioner eller de som delar ut forsknings-anslag, och fördelar pengarna. Kvinnor går med besvär efter för-lossningar, mensbesvär, klimakterie-besvär och PMS alldeles för länge. Jag tycker att vi ska kräva mer. Inte lida i det tysta med våra besvär. Jag vill skapa en rörelse där kvinnor vet vad de vill ha för hjälp och kräver att få den hjälpen. För att detta ska ske måste vi höja kunskapsnivån hos oss alla!
Vi borde börja prata mer om våra underliv med varandra, tycker Helena.
– Vi går ofta runt med liknande besvär och skäms, kissar på oss, blöder igenom bindor och oroar oss. Tänk om alla visste vad jag vet! Om hur vanliga vissa symtom är och hur man kan behandla dem. Det kommer bara ske om vi pratar mer!
Några av de vanligaste frågorna hon får av kvinnor är hur underlivet påverkas av graviditet och förlossning.
Helena Graflund Lagercrantz
GÖR: Gynekolog och förlossningsläkare, driver Gynpodden och grundare av EsterCare
MAMMA TILL: Agnes, Iris, Wilhelm och Ester
LIVSMOTTO: Att försöka se något positiv i varje situation gör livet enklare.
FÖLJ: @gynpodden på Instagram och där
poddar finns.
–Ditt underliv kommer att förändras efter din förlossning, men de allra flesta mår helt bra i sitt underliv efter sin förlossning. Kanske inte veckorna efter, men efter ett tag. Och gör man inte det ska man kräva att få träffa en bäckenbottenspecialist som kan hjälpa. Inte vem som helst, utan en som kan! Och finns inte det på ditt närmaste sjukhus så be om en remiss till ett annat, säger Helena.
Hon menar att bara för att något är vanligt och ”normalt”, så betyder det inte att vi kvinnor ska acceptera det.
–Ja, det är “normalt” att läcka urin när man nyser efter graviditet och förlossning, men det betyder inte att du ska acceptera det! Det finns jättebra hjälp att få för det, säger hon.
Själv är hon mamma till fyra barn och vardagen kan vara minst sagt hektisk.
–Att få fyra barn redo för skola och förskola innan man själv ska ta sig till jobbet är en utmaning. Vissa mornar är jag helt slut. Men vi är ett bra team jag och min man, och min dröm har alltid varit storfamilj! Jag är själv uppvuxen med fem systrar, berättar Helena.
Helenas 3 tips för att lära känna din kropp
Om du känner att humör, lust, glädje, smärta varierar mycket så för dagbok över olika aktiviteter som sömn, träning, stress och menscykel. Genom att se mönster kan det vara lättare att förstå hur det hänger ihop och hålla kvar i vanor som får dig att må bra.
Känn på brösten varje månad! När man är yngre lär man känna sina bröst och när man blir lite äldre kan man upptäcka farliga förändringar tidigt.
När du läser om tips vad man ska äta, dricka eller undvika att äta och dricka så testa om du blir nyfiken. Om du inte får effekt på ett par veckor så släpp det spåret. Det finns ingen anledning att undvika t.ex. gluten om du inte är glutenintolerant eller sluta med kaffe om du inte mår dåligt av det. Du känner din kropp!
”Jag vill skapa en rörelse där kvinnor vet vad de vill ha för hjälp och kräver att få den hjälpen”
Podtips!
Tillsammans med sin syster Lydia driver Helena podden Gynpodden, där duon intervjuar experter och sprider kunskap om kvinnokroppen.