Jul i Anna-marias torp

Vi går husesyn i fotografen Anna-Maria Blomqvists julpyntade 1800-talshem

18 december 2023
5 min read

Anna-Maria Blomqvist om jullängtan, trebarnsliv och att våga låta sårbarheten ta plats mitt i det vackra.

Julen kommer tidigt till Anna-Marias pittoreska 1800-talstorp, där hon just nu julstökar för fullt tillsammans med döttrarna Tea, Selma och Kajsa. Vi pratar inredning, mammaroll och konsten att se bortom det perfekta och låta sårbarheten ta plats i livet.

Det lilla torpet har anor från 1800-talet och ligger mitt i charmiga Sigtuna. Hit kommer turister för mysfaktorn, historien och den pittoreska stadskärnan och det lilla torpet passar perfekt in i den historiska omgivningen.

– Jag har alltid varit intresserad av inredning och försöker bevara känslan i torpet så mycket som möjligt, men älskar samtidigt ny design. Så det blir nytt och gammalt om vartannat, men med respekt för det gamla och fokus på att förvalta och bevara, säger Anna-Maria.

Som många inredningsintresserade började hon fota sitt eget hem och lägga upp inspirerande bilder på

instagram, men det var först när hon började dela med sig mer av sig själv som hon kände sig som en influencer.

– Mitt flöde handlar om att inspirera, men i stories kan jag visa en baksida också. Jag vet att det är så många som har kaos i livet och får prestationsångest av allt det vackra. Av alla som är lyckade och lyckliga och hinner allt.

Jag tror inte att det krävs så märkvärdiga saker för att barnen ska känna att de blir sedda.

Tidigare valde Anna-Maria att inte bli allt för personlig på instagram, men när hennes bror dog började hon dela med sig av sorgen till sina följare.

– Jag tänkte stänga ner, men min exman sa fortsätt, släpp inte kameran! Så det gjorde jag. Jag fortsatte

Livets berg-och-dalbana har präglat den hon är idag. Från den vackra ytan, till sorgen och sårbarheten som ibland finns bakom den. Hon har ett stort behov av att skapa vackra omgivningar, säger hon, men är samtidigt medveten om att det är i stöket som livet finns. Inte minst när man har tre barn.

– Jag försöker släppa ganska mycket. Min äldsta dotter älskar att baka. Jag öppnar kyl och skafferi och hon och hennes kompisar får gegga hur mycket hon vill. Annars är jag en curlingmamma utan dess like, skrattar hon.

– Jag sätter fortfarande tandkrämen på min 10-årings tandborste. Serverar 100 små rätter, så att alla ska bli nöjda. Det började med tanken ”välj dina strider”, vilket till slut gjorde att jag kanske inte valde några strider alls.

Trygghet och självkänsla är begrepp Anna-Maria vill förmedla till döttrarna. Att man duger som man är.

– Jag tror inte att det krävs så märkvärdiga saker för att barnen ska känna att de blir sedda. Inga häftiga resor eller upplevelser. Vi kan köra fredagsmys en vanlig onsdag. Äta bullar och dricka varm choklad till läxläsningen. Prata om vad som gjort oss glada under dagen vid middagsbordet, säger hon.

anna-maria blomqvist

MAMMA TILL: Thea, Selma och Kajsa

GÖR: Fotograf och influencer

LIVSMOTTO: Låt barnen kladda, det finns dammsugare!

FÖLJ: @annamaria.blomqvist

Hon förklarar att hon gillar att göra ”en grej” av saker. Att låta det lilla ta plats. Kanske är det därför hon börjar julpynta redan i november.

– Jag kör all in tidigt och efter nyår har jag tröttnat och packar ner allt igen, säger hon.

Julen är lika mycket förberedelse och förväntningar, som själva firandet, menar hon.

– Vi har en tomtenisselisa som flyttar in tidigt varje jul och gör små bus. Jag sätter en liten dörr på väggen och lägger dit ett meddelande varje dag, men något som barnen kan tänka på. Förut gjorde jag en kalender, men flickorna tycker att det är lika spännande med lappar, små bus som man kan göra eller fotspår som man gör i mjöl som man strött på golvet.

Här är köket öppet för alla och jag brukar påminna mig själv om att det finns dammsugare.

Anna-Marias bästa tips för omedelbar julstämning…

DOFT

– Julen för mig handlar mycket om dofter. Gå loss med kanelstänger, hyacinter och granris så får du julkänsla direkt. Samma med ljud. På med julmusiken!

LJUS

Gå all in på julstjärnor! Det kan inte bli för mycket. Vintern är så mörkt, och jag kommer ju från mörkret uppe i norr, så där är det extra viktigt. Det blir ett helt annat hem med ljus och julstjärnor. Sedan är det bara att gosa in sig i härliga filtar och boa ordentligt.

BAKA

– Bakning är vårt söndagsgöra här hemma. Mitt tips är att låta barnen kladda och baka själva. Så kan jag göra något som faktiskt går att äta senare. Här är köket öppet för alla och jag brukar påminna mig själv om att det finns dammsugare.

Så skapar du Anna-Marias lantliga julstil!

(Sidan innehåller annonslänkar).

Puderrosa julstjärna, Ellos, 319 kr.

Julgransdekorationer i papp, Arket, 75 kr.

Fåtölj med ekdetaljer, Artilleriet, 34 295 kr.

Adventsljusstake, Homeroom, 1029 kr.

Vitt doftljus, COS, 250 kr.

Pläd med rustik känsla, Artilleriet, 4980 kr.

”Jag älskar vår Tripp Trapp®-stol och har haft den sedan Dylan föddes”

@rebfre om tripp trapp®

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: