Den friska, syrliga och fermenterade tedrycken har, med sina positiva probiotiska egenskaper, tagit många med storm. Här visar vi hur du enkelt kokar ihop kombucha hemma i ditt eget kök.
Men först, vad är kombucha egentligen bra för? Under jäsningen bildas nyttiga
bakterier, vitaminer, antioxidanter och enzymer som tillsammans ska vara lugnande för mage och matsmältning och skydda cellerna från fria radikaler.
Kombucha sägs också ge synbar effekt på både hud och hår.
Första gången du brygger din kombucha behöver du en så kallad scoby-svamp och sex deciliter färdig kombucha. Känner du en vän som brygger, så fråga om du kan få en startsats. Om inte beställer du ett startkit på nätet.
Grundrecept (ca 3 liter färdig dryck)
- 1 scoby
- 2,4 liter vatten
- 3 msk svart eller vitt te
- 3 dl råsocker
- 6 dl färdig kombucha
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i te eller tepåsar och häll ner sockret. Rör om så att sockret smälter och låt sedan svalna helt (till ca 25 grader).
Sila bort tebladen och häll över tevattnet i en ren glasbehållare. Häll över kombuchan och lägg i scobyn. Toppa behållaren med ett tunt bomullstyg som du spänner över öppningen och fäster med ett snöre eller gummiband.
Låt kombuchan stå i rumstemperatur mellan 7–12 dagar (ju längre den får stå och dra desto syrligare blir den).
Häll på rena flaskor och förvara sedan kombuchan i kylen där den håller sig i flera månader.