Att känna tacksamhet och sätta ljus på de saker i livet som vi är glada över är en oanad källa till lycka. Forskningen visar nämligen att ett så enkelt ord som ”tack” kan göra oss både friskare, lyckligare och mer motståndskraftiga.
Vad säger man?
Vi påminner våra barn om det hela tiden. Att tacka för maten, födelsedagspresenterna eller glassen i kiosken. Men hur bra är vi själva på att visa och känna tacksamhet? Kanske borde vi bli bättre på det? Inte minst om vi vill bli lyckligare. Det har nämligen visat sig att vi kan öka vår generella lyckokänsla genom att fokusera mer på vad vi är tacksamma över i livet. Och att något så enkelt som att säga tack, kan göra oss friskare, lyckligare och hjälpa oss att skapa goda relationer till andra människor.
En bortglömd superkraft
Det är lätt att glömma bort den – tacksamheten. Den är en känsla och attityd som inte gör så mycket väsen av sig och som ofta får stå tillbaka, till förmån för mer högljudda känslor. Men på sistone har forskningen på allvar börjat förstå vilken kraft som finns i att vara tacksam. Och hur tacksamhet kan vara ett verktyg som inte bara gör oss gladare, utan även mer benägna att hjälpa andra, bättre rustade för motgång och mer motståndskraftiga när livet blir tufft.
Vad säger forskningen?
Robert Emmons är en av världens främsta experter på just tacksamhet. Han menar att begreppet kan delas in i två delar. För det första är tacksamhet ett sätt att uppmärksamma goda saker och att tydliggöra att det händer saker som är bra för oss på olika sätt. För det andra blir tacksamhet också ett sätt för oss att förstå, att det goda som händer oss kommer från källor utanför oss själva. Andra människor till exempel. Det gör tacksamhet till en relationsstärkande känsla, enligt Emmons.
De senaste åren har flera forskare funnit att tacksamhet är en bidragande orsak till både psykiskt och socialt välmående. Faktum är att tacksamhet verkar utgöra själva grundstenen för vårt välmående genom hela livet – från barndomen, genom ungdomsåren och när vi blir gamla. Och den forskning som gjorts på området visar att tacksamhet kan kopplas till hälsa på flera plan. Både till vår fysiska hälsa och vårt mentala välmående. Men också när det gäller våra relationer och förmågan att övervinna svårigheter är tacksamhet en komponent för större framgång.
Att uppmärksamma det vi är tacksamma över på olika sätt har också visat sig effektivt för att minska depression och hantera svåra besked eller livssituationer. I en studie på 300 studenter som sökt kuratorsstöd för ångest eller depression, visade det sig att de deltagare som fick skriva tacksamhetsbrev under sin behandling rapporterade avsevärt bättre mående både fyra och tolv veckor efteråt. Att skriva ner det man är tacksam över och de människor man uppskattar i sitt liv, minskar förmodligen också negativa känslor gentemot andra, som avundssjuka, missunnsamhet och förakt, konstaterade forskarna för studien.
Tacksamhet – och i förlängningen uppskattning – är helt enkelt ett effektivt redskap för att påminna oss om det som är bra i livet.
Att sluta ta livet för givet
Att lära sig känna tacksamhet över livet innebär inte att trycka ner jobbiga känslor eller blunda för verkligheten. Tvärtom visar det sig att människor som ofta känner tacksamhet och ser livet som en välsignelse, regelbundet funderar över existensiella frågor och döden.
I en studie där deltagarna ombads att visualisera sin egen död, såg forskarna en markant ökning av tacksamhet inför livet. I en annan studie fick deltagarna föreställa sig att deras förhållande tog slut, vilket gjorde att de kände större tacksamhet för sina respektive partners. Kort sagt, det kan vara bra att påminna sig om det vi ibland tar för givet i livet, för att förstå hur mycket vi uppskattar det.
”Tacksamma människor sover bättre och är mer sociala”
Hur blir man tacksam?
Så hur gör man då, för att bli mer tacksam? Precis som med alla delar i livet handlar det om att öva tills man kan det, menar forskarna.
En effektiv metod för att göra tacksamhet till en vana är att skriva dagbok varje kväll för att sätta ljus på små och stora saker som man är tacksam över. Poängen är att påminna sig själv om att det alltid finns något att känna tacksamhet för och att aktivt ge de sakerna uppmärksamhet och tänka på dem.
Att öva sig på tacksamhet på olika sätt, är något som forskningen sett ger många olika fördelar – oavsett vilka vi är och hur vår livssituation ser ut.
Tacksamhetsövningar har visats göra oss gladare och lyckligare, få oss att bli mer entusiastiska och optimistiska, minska tecken på depression och ångest hos människor med kroniska sjukdomar, stärka immunförsvaret, sänka blodtrycket och även minska symptomen vid olika sjukdomar.
Tacksamhet hjälper oss att sova bättre, bli mer motståndskraftiga och komma närmre de människor vi är i relationer med. Forskningen visar också att människor som har nära till tacksamhet är mer hjälpsamma, altruistiska och pro-sociala – egenskaper som också kan kopplas samman med lycka.
Att skriva tacksamhetsdagbok verkar inte bara göra oss lyckligare i stunden, utan kan även ge bestående effekter i våra hjärnor. Vissa forskningsrön föreslår att vi faktiskt kan träna våra hjärnor att lättare känna tacksamhet och förbättra vårt psykiska välmående även på längre sikt genom att göra den här typen av tacksamhetsövning.
Tacksamhetsträning
Tacksamhetsdagbok
Lägg en anteckningsbok och en penna på nattygsbordet och bestäm dig för att göra en tacksamhetslista varje kväll. Välj ut fem saker, stora som små, som du känner tacksamhet över och skriv ner dem. Läs dem gärna högt för dig själv under tiden. Gör övningen i några minuter innan du går och lägger dig i tre veckors tid.
Tacksamhetsbrev
Avsätt cirka 20 minuter varje vecka till att skriva ett brev till någon du uppskattar. Beskriv vad du uppskattar med personen och vad du är tacksam för. Du behöver inte ge brevet till personen om du inte vill, det funkar ändå!
Upplevelserapport
Välj en positiv upplevelse du haft under dagen och skriv ner alla detaljer kring den i en anteckningsbok. Låt övningen ta ett par, tre minuter varje dag under tre veckor.