Mat för vilda barn

Mat för vilda barn

I vildmarkskocken Sarah Glovers nya kokbok blir maten ett äventyr

20 september 2023
3 min read

För den australiska kocken och författaren Sarah Glover står maten och naturen alltid i fokus. Med vildmarken som vardagsrum lagar hon mat på stormkök i sin kanot, grillar ananas på ödsliga stränder och ordnar barbeque ur bakluckan på sin jeep.

 

I sin senaste kokbok Wild Child: Adventure cooking with kids bjuder hon in barnen att delta i äventyret runt lägerelden.

Hur ser din matfilosofi ut?

”Från gård till bord, i säsong och gemenskap är ledord för mig i min maglagning. För mig är det viktigt att visa respekt för jorden och de som odlar den, men också att respektera dem som äter maten jag lagar”.

Vilket är ditt favorit recept från boken

”Jag älskar ”Fisk på pinne” som jag lagade med några tonårspojkar vid en flod i Byron Bay. Idén var att man inte alltid behöver en massa utrustning för att laga mat ute. Jag älskar att få se den uråldriga instinkten komma fram hos barnen”

Var är det bästa stället att äta middag på?

”På stranden, vid lägerelden, medan solen går ner”…

Fisk på pinne

”Idén här är att låta elden tillaga fisken långsamt – ett roligt sätt att laga sin middag, särskilt om man inte har någon stekpanna med sig. Att laga mat på det här ursprungliga, minimalistiska sättet ger en väldigt tillfredställande känsla och givetvis kan du öka mängden fisk om du lagar mat åt ett större sällskap. Dressingen har en intensiv gul färg och ser fantastisk ut till det vita fiskköttet”
TILL DRESSINGEN

  • En bit (1,25 cm) färsk gurkmeja, oskalad
  • 3 skalade vitlöksklyftor
  • 120 ml Champagnevinäger
  • 240 ml druvkärneolja eller olivolja

TILL FISKEN

  • 4 pinnar
  • 4 små fiskar, rensade och sköljda, men inte fjällade
  • 1 näve citronblad eller färska örter
  • steksnöre

Riv gurkmeja och vitlök fint och lägg i en liten skål. Häll på vinäger och vispa tills allt blandats. Rör ner olivoljan och låt stå i rumstemperatur i några timmar före servering.

Tänd din lägereld och låt den brinna ner i ungefär en timme tills den är medelvarm.

Tälj försiktigt en spets på varje pinne, med en träbit eller kniv, och spetsa en fisk på varje spett, genom munnen och upp genom stjärtfenan.

Fyll varje fisk med citronblad eller färska örter och knyt fast den med hjälp av steksnöre så att den inte glider ner för pinnen.

Stick ner pinnarna i marken ungefär 20 centimeter från elden i samma riktning som vinden. Tryck ner dem ungefär tio centimeter så att de inte böjs in i elden eller ner i marken.

Låt fisken grillas i ungefär 20 minuter eller tills skinnet börja bli stramt och krispigt.

Ta försiktigt loss fiskarna från spetten och skala bort skinnet. Servera med dressingen.

josefine bengtsson

GÖR: Kock och författare

AKTUELL MED: Kokboken Wild Child: Adventure cooking with kids (Prestel)

FÖLJ: @missarahglover

”Ät med dina händer och dina sinnen ”

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: