Fia Anderberg om att vänta sitt andra barn

Fia Anderberg om att vänta sitt andra barn

Kroppsinspiratören Fia Anderberg väntar sitt andra barn

22 mars 2023
5 min read

”Instagram blev ett sätt för mig att läka”

Influencern och kroppsinspiratören Sophia ”Fia” Anderberg beskriver sig själv som en kroppspeppig, loppistokig, soon to be tvåbarnsmamma, med en förkärlek för inredning och bohemiska klänningar. Nu går hon i väntans tider. Familjen ska snart få sitt andra barn, något som kan ske vilken dag som helst nu.

–Jag är förvånad över hur lugn jag känner mig inför att föda, efter en tuff och lång förlossning med Ingrid som jag har haft svårt att tänka tillbaka på. Allt gick bra och det var aldrig kritiskt men jag kommer ihåg hur otroligt trött jag var efter två dygn och hur omöjligt allt kändes. Den här gången litar jag på min kropp på ett annat sätt, förklarar Fia.

Inför att bli tvåbarnsmamma känner hon sig både förväntansfull och livrädd på samma gång.

–Jag funderar så mycket hur livet ska bli, hur ska jag klara av två barn när jag vissa dagar knappt klarar av ett. Men jag känner också en otrolig längtan. Längtan efter ett syskon, att få lära känna en ny liten person och få se hur relationen växer fram mellan syskonen, säger hon.

Fia inspirerar dagligen sina hundratusentals följare till att älska sina kroppar precis som de är, något som hon själv kämpat mycket med genom livet.

–Det var 2015 och jag minns så tydligt hur jag stod på vågen och äntligen hade nått den där vikten jag jagat så länge. Men kände ingenting. Jag trodde verkligen att just den siffran skulle vara svaret på allt. Att om jag bara fick väga just så mycket så skulle all ångest försvinna och alla pusselbitar falla på plats. Men jag kände fortfarande samma förakt mot mig själv och hade bara börjat hitta nya fel.

Där och då insåg Fia att det aldrig handlade om siffran på vågen och att hon aldrig skulle bli fri från sitt självförakt om hon inte sökte hjälp.

–Jag hade varit iväg på min drömsemester med mitt ex, sex veckor i Asien. Jag hade drömt om den resan så länge jag kan minnas, men när jag kom hem insåg jag att hela semestern hade gått åt till att hata min kropp, räkna kalorier och känna ångest över all missad träning. När jag kom hem tog jag upp luren och ringde ätstörnings-mottagningen. Det förändrade mitt liv!

”Jag är förvånad över hur lugn jag känner mig inför att föda”

Parallellt med att Fia fick professionell hjälp började hon att dela med sig av sin resa på Instagram.

–Det blev ett sätt för mig själv att läka. När jag skrev peppiga texter så lyfte jag inte bara mina följare, utan även mig själv, berättar hon.

Fia började sakta med säkert att bearbeta sin osunda relation med sin kropp, men berättar att det varit en krokig väg hela vägen fram till idag.

–Att arbeta med sig själv och att koppla bort rädslor kring viktuppgång och mat är otroligt tufft. Men det går. Och väl ute på andra sidan är det värt allt slit.

Fia förklarar att största förändringen till livet idag är att hon inte längre är i krig med mig själv.

–Jag går inte runt och älskar mig själv hela dagarna. Men jag har accepterat att jag är jag, och det tror jag är det viktigaste av allt. Vi ska ju trots allt leva med oss själva så länge vi lever.

Idag talar Fia mycket om ”en kropp i ständig förändring”, och hur svårt det kan vara att acceptera i perioder av livet. Något som vi alla kan känna igen oss i.

–I september 2020 fick jag diagnosen Lipödem, en kronisk sjukdom, som prövat mig ännu en gång. Men alternativet till att acceptera det som är och försöka göra det bästa av det finns inte för mig.

På frågan om vad som är viktigast för Fia att hennes barn får med sig från henne, när det kommer till att älska sin kropp får hon fundera.

–Jag får ofta höra ”vilken tur Ingrid har som får växa upp med dig som förebild”. Men jag är också bara människa och besitter inga superkrafter mer än mina egna erfarenheter, som jag självklart ska göra mitt bästa för att föra vidare till mina barn.

Sophia ”Fia” Anderberg

GÖR: Jobbar som kroppsinspiratör och influencer.

MAMMA TILL: Ingrid och bebis i magen.

LIVSMOTTO: Lev din dröm!

FÖLJ: @fiaanderberg

Fias fem tips för att älska sig själv och sin kropp!

  • Kasta vågen! Den skapar bara ångest och ett konstigt fokus.
  • Följ rätt personer på sociala medier. Gå igenom vilka du följer och avfölj de som får dig att känna dig olustig eller rent av må dåligt!
  • Fokusera på hur du mår, istället för hur du ser ut.
  • Meditation och mindfulness! Det har lärt mig så enormt mycket om mig själv.
  • Läs min blogg under kategorin välmående!
KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: