Mothr möter Amanda Colldén

Mothr möter Amanda Colldén

Hon blev känd från ”Alla våra ligg” och startade föräldrapodd när hon blev mamma

26 mars 2023
6 min read

”Det är viktigt att prata om tabun”

Amanda Colldén gick från ligg-podd till föräldrapodd när hon blev mamma.

Amanda Colldén är kanske mest känd som en av rösterna i podden ”Alla våra ligg”, men när hon blev mamma för drygt ett halvår sedan bestämde hon sig istället för att starta en ny podd. Resultatet blev ”Föräldrapodden”. För Mothr berättar Amanda om livet som nybliven mamma och idén bakom podden.

Hur kom det sig att du gick från liggpodd till föräldrarpodd?

–Att bli mamma var ju dels ett resultatet av ett ligg, men också det mest omtumlande jag varit med om. Detta trots att jag var inställd på att det skulle vara svårt och jobbigt. Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i någon ljuv bebisbubbla, och har aldrig riktigt längtat efter barn utan mer känt att det “var dags”. Eftersom jag tycker att det är viktigt att prata om tabun och sånt som andra ofta upplever för privat eller intimt, så funderade jag på vad jag kunde göra för podd om föräldraskapet. När jag kom på att jag skulle spela in mina samtal med en psykolog pirrade det till i magen för jag tyckte det var en så bra idé. 

Var det som du trodde att bli mamma?

–Jag tänkte mycket “vi ska aldrig bli såhär som föräldrar”. Har vi blivit “sådana” ändå? Jajjemen! Och det är bland annat det jag pratar om med psykologen i podden, att jag som mamma delvis blivit en person jag inte vill vara.

”När jag kom på att jag skulle spela in mina samtal med en psykolog pirrade det till i magen för jag tyckte det var en så bra idé”

Du beskriver podden som ett försök att hitta dig själv som mamma, vad har varit svårast med det?

–Förut så har jag min självbild varit “Amanda är en person som gillar att jobba och ställa till med stora middagar. Hon har mycket energi, tränar varje morgon och träffar kompisar flera gånger i veckan.” Nästan allt det där är borta just nu. Det kanske låter banalt men för mig har det verkligen varit en identitetskris. Att det bara är en kort period i livet som många säger är svårt att ta in, för det känns inte så.

Vad är det bästa med att vara mamma?

–Allt det gulliga med Hedda. Hennes lilla tandköttsleende som hon ofta bjuder på är ljuvligt. Hennes fniss och bubbliga skratt. Och när hon ligger och håller på med allt hon kommer över; papper, sina fötter eller gör pruttljud med munnen. Det är ju så gulligt så jag dör.

I föräldrarapporten har du tagit hjälp av en psykolog. Har det hjälpt dig?

Poddtips!

–Både ja och nej. Bara att få bekräftat att man inte är galen eller ensam i sina känslor är väldigt skönt. Men jag har svårt att ta in det som Annelie säger och låta det landa i min kropp, som att småbarnsperioden bara är en kort tid av ens liv.

Hur gör du för att inte jämföra dig för mycket med andra mammor?

–Åh, det är verkligen jättesvårt! Som nu, när Hedda är påväg att börja krypa, då vill jag så gärna att hon gör det inom normalen för när bebisar lär sig det. Men vad spelar det för roll om hon skulle vara några månader sen? En enkel grej jag gjort är att jag har gått ur Facebook-grupper som, även om de har ett gott syfte, lätt blir en plats för jämförelse.

Hur ser ditt liv ut om fem år?

–Mitt största fokus just nu är att jobba för att vi kan ha ett liv där vi är i Spanien några månader varje vinter. Och så hoppas jag dels att Hedda får ett syskon och att våra katter då uppskattar Hedda som förhoppningsvis ger dem kärlek istället för att sno vår uppmärksamhet ifrån dem.

Amanda colldén

MAMMA TILL: Hedda

GÖR: Entreprenör, poddare och festfixare

LIVSMOTTO: Kör, bara kör!

FÖLJ: @amandacollden

Önska din bebis välkommen hem

Att få barn är som att få en ny liten ”roommate” som vänder upp och ner på allt därhemma. Förbered dig på en kaotisk och krävande – men samtidigt fullkomligt underbar – första tid tillsammans i bebisbubblan. Här får du fyra tips som förbereder hemmet för din nya ”roommate”.

Bjud in din roommate till middag varje dag

Din nya ”roommate” ska självklart vara med vid middagsbordet tillsammans med föräldrar och syskon. Tripp Trapp®-stolen är designklassikern som fyller 50 år i år och som kan användas från att barnet är nyfött och som växer tillsammans med barnet.

Tripp Trapp® ger ditt barn möjlighet att delta i familjelivet kring matbordet från tidig ålder, sitt- och fotplattan kan justeras för ergonomisk sittkomfort och rörelsefrihet och stolen kommer i en mängd både klassiska och trendiga färger.

Gör tuffa nätter lite enklare

Bädda för en god natts sömn, för både dig och din ”roommate”. Stokke® Sleepi™ har en form som skapar en nästliknande känsla. Sängen kan justeras på höjden och göras större allt eftersom ditt barn växer, vilket gör den till ett långsiktigt smart val med stor flexibilitet.

De låsningsbara hjulen gör den enkel att flytta med bebisen mellan rummen och den smidiga bredden gör att den lämpar sig även för trånga utrymmen. En vacker designmöbel som älskas av både stora och små!

Upplev världen tillsammans

Skapa en mysig kvällsritual för din nya ”roommate” med ett lugnt bad eller rolig vattenlek innan det är dags att ta på sig pyjamasen!

Stokke® Flexi Bath® är en hopfällbar badbalja som sparar utrymme och som även kan monteras på stativ för smidigare och enklare badstunder.

Psst… Med två olika storlekar och Newborn Support till din nyfödda bebis kommer du garanterat att hitta en modell som passar dig.

6 detaljer som gör dig redo för bebistiden

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: