Mothr möter Emelie Walles

Mothr möter Emelie Walles

Emelie Walles ville skapa den familj hon själv saknat

14 mars 2023
4 min read

”Jag ville ha den familj jag själv inte haft”

Vi pratar storfamilj, kejsarsnitt och perfektion med Emelie Walles…

Som liten drömde hon om den stora familj hon själv inte hade och såg kompisarnas stökiga middags-stunder som någonting magiskt. Nu väntar influencern och träningsprofilen Emelie Walles sitt fjärde barn. Och förbereder sig för sitt fjärde kejsarsnitt.

–Jag har alltid haft en längtan om stor, härlig familj. Det som jag själv inte hade. Att få sitta runt matbordet och prata om dagen som mina kompisar gjorde. Jag hade inte en jättebra uppväxt och var väldigt ensam, så när jag fick barn bestämde jag mig för att förändra allt och bli världens bästa mamma. Det är jag såklart inte alltid, men det är det jag kämpar för att vara, säger Emelie.

21 år gammal blev hon gravid för första gången och födde sonen Dexter med omedelbart kejsarsnitt. Andra sonen Winston föddes med akutsnitt och lilla Alexia kom med ett planerat snitt. Nu är det snart dags igen. En liten pojke växer i Emelies mage.

–Det finns så många fördomar kring kejsarsnitt, som jag vill lyfta. Det pratas ofta oförstående om snittförlossningar och man får höra att det inte varit en ”riktig” förlossning, eller att man gjort det enkelt för sig och ”sluppit” föda, säger Emelie.

”Det finns så många fördomar kring att föda med kejsarsnitt”

– Det finns mammor som krigar för att få föda med snitt och för rätten att bestämma över sina kroppar, vilket såklart är mycket psykisk påfrestande. Sedan finns det de som drömt om att få föda vaginalt, men där förlossningen slutat med akut snitt, vilket kan vara traumatiskt och lämna många känslor att bearbeta och landa i. Att då mötas av okänsliga kommentarer och få höra att man inte fött på riktigt gör det ännu värre, förklarar hon.

Istället för att fokusera på de praktiska detaljerna kring förlossningen, skulle det vara mer inkännande att ställa samma frågor till den nyblivna mamman, som man gör efter en vaginal förlossning, menar Emelie.

– Mår du bra? Hur kändes det att höra första skriket och hålla barnet första gången? Sådana saker. Det är ju samma underbara känslor att möta sitt barn oavsett hur förlossningen går till.

Att lyfta stigmat kring kejsarsnitt är något Emelie brinner för och hennes instagramkonto har på några år gått från bilder på den perfekta ytan, till att bli ett forum för systerskap och självkärlek.

Emelie walles

GÖR: Föräldraledig influencer

MAMMA TILL: Dexter, Winston, Alexia och snart lille Diego.

LIVSMOTTO: Lev ditt liv utan att bry dig om vad andra tycker!

FÖLJ: @emeliewalles.se

Vändningen kom när dottern Alexia föddes och Emelie insåg att hon var med och bidrog till att andra fick samma dåliga självkänsla, som hon själv gick och bar på bakom de stylade bilderna.

–Alla perfekta kroppar och bilder i sociala medier hade gjort att jag börjat hata min kropp och samtidigt stod jag själv där på en strand i bikini och bidrog till samma onaturliga ideal. När Alexia föddes kände jag ”ska hon må som jag”? ”Ska hon matas med samma bilder”? Nej, det vill jag inte.

De slopade ”perfekta” bilderna blev en tuff vändning PR-mässigt. Likes sjönk och elaka kommentarer om att kroppen var bättre förr var tyvärr ett faktum.

-Jag var fast besluten om att ta mitt ansvar för vad jag publicerade och räknade med att det skulle bli tufft att göra en helomvändning i min karriär. Jag var villig att ta det för jag ville inte vara en del av den världen längre. Nu har jag istället fått ett fantastiskt nätverk av mammor. En härlig plattform med ett stort gäng kvinnor. Hos oss peppar och stöttar vi, säger hon stolt.

”Många får höra att de inte fött barn på riktigt”

I FÖRLOSSNINGSVÄSKAN…

Emelie tipsar om bästa snitt-packningen

  • Höga, sköna trosor – ett måste när man ska föda med snitt!
  • Vida pyjamasbyxor – skippa leggings och tajta plagg och satsa på sådant som är lätt att ta på utan att böja sig ner för mycket.
  • Stor vattenflaska – så slipper man gå ur sängen och fylla på hela tiden.
KategorI:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: