Mothr testar: atomic habits

Går det att förändra sitt liv med mikrovanor?

4 april 2023
4 min read

Förändra ditt liv med mikrovanor

Hur gör man egentligen för att förändra sitt liv? Och hur får man förändringen att hålla över tid? Mothrs Therésia Franklin har testat det populära konceptet atomic habits – mikrovanor – för att se om det går att skapa nya, hållbara vanor, som gör livet bättre.

Vi människor är vanedjur och det vi gör ofta gör vi mer av. Och alla som någonsin satt upp ett högtflygande mål eller nyårslöfte vet hur svårt det är att hålla i en förändring längre än några veckor. Så hur gör man då om man verkligen vill ändra sina livsvanor? Mothrs Therésia har snöat in på så kallade atomic habits – små, små förändringar i vardagen, som på sikt kan göra stor skillnad.

–Jag har sjukt dåligt tålamod och vill helst gå från tanke till färdigt resultat direkt. Så till en början kändes det lite mesigt att göra miniförändringar och inte brassa på ordentligt, säger Therésia.

Trots det bestämde hon sig för att ge det en chans och satte upp ett antal mål att komma igång med. Mindre tid i telefonen och mer tid med familjen. Fler utflykter i naturen. Mer skrivtid. Och att prioritera yoga och meditation i vardagen.

– Idén med mikrovanor är att göra det enkelt att välja sådant man vill göra mer av och svårt att välja det man vill göra mindre av. Det första jag gjorde vad att begränsa surftiden på telefonen och koppla in laddsladden i ett uttag långt från sängen. På så sätt blev det knöligt och irriterande att kvällsscrolla, säger Therésia.

Samtidigt som hon gjorde telefonen otillgänglig, gjorde hon de saker hon ville ha mer av lätta att komma åt.

–Yogamattan fick ligga kvar utrullad i källaren, jag rensade skrivbordet och preppade en mysig skrivhörna, laddade ner några nya meditationsappar och dukade fram pussel, spel och böcker som hela familjen gillar på vardagsrumsbordet, förklarar hon.

”Trots min inbyggda otålighet är jag såld på konceptet”

För att lyckas med mikrovanor är det också viktigt att koppla de nya vanor man vill implementera till saker man redan gör. Dricka morgonkaffet i solen på trappen istället för framför datorn för att komma ut oftare. Ta cykeln till affären istället för bilen när man ska handla. Lägga en bok på nattygsbordet och läsa istället för att instagramma innan läggdags. Ja, ni fattar!

Så hur gick det då? Blev det några livsomvälvande resultat?

–Ja! Trots min inbyggda otålighet måste jag säga att jag är såld på konceptet långsam förändring. Genom att använda nudging – alltså att göra det enkelt att välja rätt saker – har jag lagt mig av med ovanan att scrolla mig till sömns och börjat läsa mer istället. Jag har fått mer närvaro i vardagen och det har blivit lättare att prioritera sådant som jag mår bra av – tid med familjen, i trädgården, på yogamattan och i skrivhörnan, säger Therésia.

Fyra tips till dig som vill testa mikrovanor

1.  TYDLIGA MÅL

Välj några konkreta vanor du vill få in i ditt liv – och några du vill bli av med.

2. NUDGING

Gör det lätt att välja rätt. Fyll kylen med den mat du vill äta mer av. Ställ joggingskorna synliga i hallen. Gör det samtidigt svårt och krångligt att hålla kvar vid vanor du vill bli av med.

3. KOPPLA IHOP

Koppla ihop befintliga vanor med nya – då sätter de sig i ryggmärgen och blir av.

4. GO SLOW

Ta hellre små steg än för stora – poängen är inte att nå fram till målet direkt, utan att få in vanan av att göra det du vill göra mer av.

Boktips!

Atomic Habits av James Clear är bästsäljaren som satt mikrovanor på kartan. Handfasta tips och intressanta fakta om hur och varför det funkar.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: