Mothr testar: runstreak
Sommarläsning

Mothr testar: runstreak

Fenomenet runstreak har tagit både inbitna löparfantaster och skeptiska nybörjare med storm

10 mars 2023
5 min read

Sänk kraven och spring mer

Fenomenet runstreak har tagit både inbitna löparfantaster och skeptiska nybörjare med storm. Mothrs Cassandra Brunstedt har testat det populära träningskonceptet och sprungit varje dag under en månad.

– Oavsett hur osugen jag var innan var känslan efteråt alltid lika magisk.

Vare sig du siktar på en veckas, månad eller never ending runstreak så är reglerna enkla. Du ska springa minst en engelsk mile om dagen, vilket motsvarar ca 1,6 kilometer. Det finns ingen gräns uppåt, men missar du en dag, så är din runstreak avslutad tills nästa gång du springer och har chansen att starta en ny.

Cassandra var på jakt efter en lustfylld utmaning, med målet att skapa kontinuitet i löpträningen efter förlossningen, när hon kom över runstreak-utmaningen som går av stapeln i maj varje år. Tid och prestation var inget hon alls fokuserade på under månaden.

– Jag lämnade pulsklockan hemma och hade ingen som helst tanke på tempot när jag sprang, utan var bara nöjd att jag tog mig ut varje dag. För det tog emot rejält att snöra skorna vissa dagar när regnet hällde ner, men känslan efteråt var alltid lika magisk, säger hon.

I början upplevde hon en viss stress i att försöka hitta luckor att klämma in löppassen på varje dag, men ju fler dagar som passerade, desto enklare blev det.

– Jag lyckades lura hjärnan ganska snabbt att passen var en del av mina dagliga rutiner. Lika naturligt som att äta frukost och borsta tänderna typ. Och det funkade!

”känslan efteråt var alltid Lika magisk”

Även om resultaten inte var vad Cassandra strävade efter när hon påbörjade sin runstreak, så kom de på köpet. Men inte i form av personbästa, sänkta pulsslag eller andra former av mätbara träningsresultat.

– Jag kunde lämna huset stressad, ledsen, frustrerad och till och med arg vissa dagar för att komma tillbaka hem efter tjugo minuter som en helt annan person. Jag vet inte om det berodde på den friska skogsluften eller den fysiska aktiviteten i sig, men jag återvände alltid hem med bättre humör än innan.”

Trots den positiva erfarenheten är runstreak inget Cassandra kommer fortsätta med i sommar.

– Jag älskar tanken på att aktivera kroppen varje dag, men jag gillar variation så i sommar blir det yoga på bryggan och tabata i gräset.

Tips för dig som vill testa runstreak

  • Gå inte från att inte löpträna alls till att köra en runstreak, då kan belastningen på kroppen bli för stor.
  • Kom ihåg att återhämtning är viktigt under en runstreak, även fast du springer varje dag. Vissa dagar bör du därför endast springa 1,6 km i ett lugnt tempo för att låta kroppen komma ner i varv.
  • Komplettera gärna löpningen med styrketräning.

Den som sprungit minst 365 dagar i sträck kan ansöka om att bli listad i den svenska listan hos Streak Runners International.

Ge lyckan vidare!

Varje sommar hittar jag ett gäng fyrklöver och har sedan barnsben gått på fyrklöverjakt med mamma. Trots det brukar jag säga att det inte går att leta upp en fyrklöver. Det är den som hittar dig! I helgen fann jag den största på länge, som just nu pressas i en bok för att snart få en ny ägare. För är det något jag lärt mig om lycka, så är det att du måste ge den vidare för att själv få ta del av den.

Tid att andas

Ja, det är faktiskt något jag börjat med sedan några veckor tillbaka och det har varit en riktig gamechanger. Jag planerar alltså in tid för att sitta ner någonstans i naturen och bara andas. Dra sådana där djupa andetag ända ner i lungorna och låta luften färdas som en böljande våg genom kroppen. Jag kan gå från hyper-stressad till lugn på några minuter, påfylld med energi för att ta mig an vilken krävande uppgift som helst.

Oaser

Jag älskar att skapa små, mysiga platser i träd-gården. Nu senast köpte jag ett gäng möbler på Blocket som jag ställde upp under äppelträden, där vi aldrig tidigare hängt, efter tio år i huset. Nu är vi där var och varannan dag och busar med Hamilton i skuggan samtidigt som vi avnjuter en eftermiddagskaffe.

Magisk podd

Äntligen har det kommit en podd om modern spiritualitet och jag längtar till varje måndag då ett nytt avsnitt släpps. Är du som jag intresserad av allt universum har att erbjuda (vissa saker som inte riktigt går att förklara) så tycker jag definitivt att du ska unna dig en mysig sommarpromenad med Holycrap i öronen.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: