Vi ser dem på instagram och hör dem tala lyriskt om sin nya hobby på jobbets fikaraster. Kallbadarna är här för att stanna. Så vad är egentligen grejen? Och vilka hälsofördelar finns med att doppa kroppen i iskallt vatten? Vi reder ut begreppen kring kalldoppen och ger dig fem tips på hur du blir en inbiten vinterbadare.
Kalla bad, eller hydroterapi som det också kallas, innebär kortfattat att man utsätter kroppen för kyla för att öka sitt välbefinnande och förbättra sin hälsa. Vinterbad är en uråldrig praktik som har använts av olika kulturer genom historien och både japanerna och de gamla vikingarna ska ha gillat att hoppa ner i en kall vak för att stärka sig.
På senare tid har idén om att bada kallt vunnit ny popularitet. Och det finns många anledningar att prova. Kylexponering har nämligen många hälsofördelar, som till exempel förbättrad cirkulation, minskad inflammation och ökad mental klarhet och fokus.
1. Börja långsamt
Om du inte testat kallexponering förut är det viktigt att börja långsamt och gradvis öka varaktigheten och intensiteten på dina kalla bad efterhand. Börja med att ta korta, varma duschar och sänk gradvis temperaturen tills du tål kallt vatten några minuter åt gången.
Du kan också börja kallbada under sensommaren och hösten och gradvis vänja dig vid de kallare vattentemperaturerna.
2. Omfamna kylan
Nedsänkning i kallt vatten är det mest effektiva sättet att öva kallexponering. Har du inte nära till en kall sjö fungerar det också fint att duscha kallt under några minuter. Nyckeln är att se till att vattnet är tillräckligt kallt för att stimulera din kropps naturliga försvar och främja hälsofördelarna med kylexponering.
3. Säkerheten först
Kylexponering kan vara farlig om den inte görs på rätt sätt, så det är viktigt att vidta säkerhetsåtgärder. Se till att vattnet är rent och fritt från skräp och undvik att vara ensam när du vinterbadar.
Det är också en bra idé att ha en varm handduk och kläder i närheten, som hjälper dig att värma upp efter ditt kalla bad.
4. Öva djupandning
Djupandning är en viktig del av kylexponering, eftersom det hjälper till att lugna sinnet och reglera kroppens stressrespons.
När du är i det kalla vattnet, fokusera på att ta långsamma, djupa andetag och försök att slappna av i kroppen så mycket som möjligt.
5. Lyssna på kroppen
Vi är alla olika och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är viktigt att lyssna på din kropp och avbryta om du känner dig obekväm eller mår dåligt.
Börja långsamt och öka gradvis intensiteten på din kylexponering efterhand, för att vara på den säkra sidan.
Boktips!
En handbok för vinterbadare, med tips och inspiration hittar du här.