Så påverkar skorna ditt barns fötter

Så påverkar skorna ditt barns fötter

Hur påverkas våra fötter av skorna vi har på oss varje dag? Och hur ska vi tänka när vi väljer skor till våra barn. Idrottsterapeuten och skoentreprenören Ran Yona reder ut begreppen

4 april 2023
6 min read

Spelar skorna roll för hur vi lär oss att gå? Och hur påverkas vi av hur våra fötter mår? Vi har pratat barnskor och fothälsa med idrottsterapeuten Ran Yona, som tillsammans med sin fru Anna ligger bakom barfotaskorna Wildling Shoes.

Hur kommer det sig att du specialiserat dig på skor och fothälsa?

– Första gången våra barn behövde skor på daglig basis var när den tyska vintern började närma sig. Vi flyttade till Tyskland under våren 2013, efter att ha bott i Israel i tolv år. Där gick våra barn barfota större delen av sina liv – också på vintern. Här, med kallare vintrar, var det helt annorlunda, så vi var tvungna att köpa skor till dem. Deras sätt att röra sig förändrades omedelbart. En tvekan smög sig in i deras rörliga och självsäkra sätt att gå och röra sig. Vår son, som fått smeknamnet ”katten” började trippa fram. Det var smärtsamt att se. När skorna åkte av var han tillbaka i sitt flytande rörelsemönster, med kattlik balans. Vi ville såklart göra något åt det.

Intressant! Man hör ibland att barn helst ska lära sig gå barfota. Stämmer det? Och i så fall varför?

–De flesta specialister är överens om att små barn bör gå barfota så mycket som möjligt. Och att vi ska välja mjuka och ”strumpliknande” skor, om de behöver skor i ung ålder. Det finns två anledningar till det: Dels att skor med stöd hindrar musklerna från att röra sig naturligt och stör fotens naturliga utveckling. Och dels att fotsulan, precis som handflatan, är full av nervändar som låter barnet känna underlaget ordentligt. Vi har – enkelt uttryckt – två sorters nervändar – sensoriska och motoriska. De sensoriska nerverna berättar för oss om marken är rak eller inte, om den är kall eller varm eller om det ligger en sten som vi missat att se. De motoriska nerverna aktiverar eller begränsar muskelaktiviteten. 

–Det finns ett symboliskt förhållande mellan de två nervtyperna – De sensoriska nerverna berättar för de motoriska hur de ska svara. Den här typen av utveckling, där vi lär oss var kroppen slutar och vår omgivning börjar, är avgörande för ett litet barn.

Vilken roll spelar fotmusklerna för barnets utveckling?

–Principen är ”use it or lose it”. Vi vet att ju mer vi tränar våra kroppar desto starkare blir våra muskler. Vad inte så många vet är att vårt skelett också påverkas. Starka muskler sätter större press på våra ben och stimulerar deras tillväxt. Benen anpassar sig helt enkelt efter styrkan och riktningen på det de bär på.

–Det här är särskilt sant när vi pratar om yngre barn, vars skelett är i konstant utveckling och omformning. Formen våra barns fötter antar efter puberteten blir grunden som kommer att bära dem resten av livet och som alla växande varelser behöver barn en öppen miljö där de kan använda alla sina förmågor för att nå sin fulla potential.

Vad ska man tänka på när man väljer skor till sina barn?

–En sak man ofta hör när man köper skor är ”Oroa dig inte om de är tighta, det är bara för att de är nya. Du behöver bara gå in dem”. Det betyder att det är okej att det gör ont att ta på sig skor, eftersom de så småningom kommer att anpassa sig till fötterna. Vi håller inte riktigt med. Faktum är att det är precis tvärtom.

Våra fötter anpassar sig till formen och storleken på skorna och vi vänjer oss vid obehaget. Men är det smart att bortse från smärta? Smärta är en signal från vår kropp om att något är fel och inget vi ignorerar i andra sammanhang. Fötterna borde inte vara ett undantag.

–Hitta skor som anpassar sig efter fötterna utan att förändra dem när du går barfota. Alltså skor med tunn sula (närmare marken), utan upphöjning för hälen och med brett utrymme för tårna för att undvika att de trycks ihop till en kon.

Förr hoppade barnen hopprep, twist och hage på gatan, men den typen av rörelse har försvunnit från många barns vardag. Finns det andra sätt att stärka fotmuskulaturen?

–Ett orosmoment för oss personligen är effekten som digitaliseringen på våra barns liv. Ett tips är att uppmuntra dem att gå barfota hemma. Bara det kommer att fylla ungefär hälften av deras tid med full känsel och rörelse i fötterna.

–Om du är orolig över ditt barns fötters utveckling (plattfot) kan du göra ett enkelt test. Be ditt barn stå på tå. Normalt ska muskeldragningen i den rörelsen visa en synlig båge i hålfoten – även om den inte syns när barnet står platt på golvet. Ju oftare vi gör detta, desto starkare blir hålfoten och vadmusklerna. Om det gör ont att stå på tå, eller om det inte syns någon båge rekommenderar jag att ta kontakt med en specialist. I de flesta fall kan man se en gradvis förbättring och uppbyggnad av hålfoten genom att gå barfota.

–Att stå och gå på tå är en bra övning, som man kan göra som en hemlig liten styrketräning varsomhelst och närsomhelst – till exempel när man borstar tänderna eller står i kö. Det kan också bli en rolig lek där man utmanar varandra och tävlar om vem som kan stå längst.

Wildling shoes

Läs mer om fördelarna med barfotaskor och kolla in Wildling Shoes sortiment för vuxna och barn på Wildling Shoes!

Rabattkod

fri frakt till Sverige första gången du handlar från Wildling Shoes med koden MothrWILDLING fram till 9/10-2022.

Skrivlivet

Är mysigare än någonsin just nu! För numera har jag alltid Clint vid min sida. Både för uppföljaren till debutromanen En enkel till Indien som jag skriver på just nu och som kommer ut i april och Lyckomanualen som jag och Therésia släpper hösten 2023 (galet peppigt!)

Kan inte tänka mig ett bättre, eller gosigare skrivsällskap för den delen!

Skogsluft

Som både fungerar som meditation och medicin – och är extra härlig att njuta av när temperaturen sjunker under sensommaren.

Hit tog jag mig inte under de sista veckorna under graviditeten pga foglossning – men är nu återigen min go to-plats för energi, lugn och reflektion. Alltid tillsammans med min plus en!

Lycko-planering

Älskar känslan av höst och nystart som yr i luften och köper varje år nytt härligt block och kalender att fylla med allt från to dos till drömmar och mål. I år bland annat ”Planera för din lycka” av Sanna Sporrong som är en unik kalender skapad för att ge dig mer balans i livet. Du får hjälp att se över prioriteringar och vanor för att ­kunna fokusera på de saker som ökar ditt välmående. Du hittar den här för 149 kronor.

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: