Skapa en personlig teceremoni

Skapa en personlig teceremoni

Medveten närvaro med rötter från Japan

20 september 2023
5 min read

Redan vid 800-talet ska en buddhistisk zen munk ha tagit med sig teplantor hem till Japan efter en resa till Kina, där han insåg att drycken förhöjde närvaron under meditation. Men det var inte förrän 1300–1500-talet som teceremonin utvecklades till vad den är idag. ”Cha-no-yu”, som den kallas, liknar ett elegant skådespel och sägs ta år att lära sig bemästra – där allt utförs på ett utstuderat sätt med stor inlevelse.

Men du behöver inte bli mästare på cha-no-yu för att skapa en personlig teceremoni som ger dig tid att landa i nuet, andas och rikta uppmärksamheten inåt. Här guidar vi dig genom de enkla stegen. Nyckeln är att följa varje steg i ett medvetet och närvarande tillstånd.

Andas

Börja med att ta ett par djupa andetag för att landa i kroppen. In genom näsan och ut genom munnen. Stanna i tystnaden några andetag och tillåt dig själv att komma ner i varv, i det heliga utrymmet som skapas inom dig när du befinner dig i nuet.

Vattnet

Nu är det dags att koka upp ditt tevatten. Gärna i en kastrull där du kan följa förändringarna som sker. Från det stilla vattnet, till de kolsyresmå bubblorna som letar sig upp mot ytan för att sist övergå till stora bubblor som skvalpar likt vågor. Använd inte bara synen utan koppla på alla dina sinnen.

Tillred

Häll över vattnet i koppen som du valt med omsorg – och ta in ljudet när det plaskar mot porslinet. Blanda ner ditt te och fyll lungorna med doften som sprider sig i rummet. Vilka smaker kan du urskilja med hjälp av lukten och vilka känslor framkallar doften?

Betrakta

Ta en liten stund där du studerar ditt te i koppen. Bli vän med drycken du snart ska njuta av genom att betrakta färgen och andas in aromerna. Om ditt sinne börjar vandra, notera bara tanken som uppenbarar sig och låt den sedan passera. Andetaget hjälper dig att komma tillbaka till nuet.

”…drick en klunk som om det vore allra första gången”

Drick

Drick en första klunk av ditt te som om det vore för allra första gången. Ta in smaken på tungan och följ teets resa genom strupen, ner i halsen och vidare till magen. Hur känns strukturen i munnen och hur smakar det? Insup värmen som sprider sig genom kroppen.

Tacka

Känn tacksamhet! Ta en stund för att uppskatta teet, men också stunden du delat med dig själv. Här kan du fylla på med fler saker du är tacksam över. Litet som stort medan du fortsätter dricka ditt te här och nu.

The first cup moistens my lips and throat.

The second cup breaks my loneliness.

The third cup searches my barren entrail,

but to find therein some thousand volumes of odd ideographs.

The fourth cup raises a slight perspiration; all the wrongs of life pass out through my pores.

At the fifth cup I am purified.

The sixth cup calls me to the realms of the immortals”.

 

Från Song of Tea av kinesiske poeten Lu Tung (790 – 835)

Duka vackert!

Skapa en egen teceremoni!

Bricka, Lagerhaus, 250 kr.

Tekanna, Svenskt tenn, 5 600 kr.

Kopp i stengods, HM Home, 79,90 kr.

Tesil, Bloomingville, 149 kr.

Teboll, Designtorget, 45 kr.

Mum getaway

Jag var inte sen att haka på en barnfri helg till Köpenhamn när en genivän frågade om jag ville komma bort från blöjbyten och halvsovande nätter. Självklart saknade jag Hamilton, men det hjälpte att sova i lyxigt hotellrum med krispiga lakan, äta långa och goda avsmakningsmenyer och bara få avsluta meningar tillsammans med goda vänner. Plagiat av helgen rekommenderas starkt!

Sanndrömmar

Herregud, vet fortfarande inte om jag drömmer, men just nu är jag mitt uppe i förverkligandet av en av livets största drömmar. I april 2022 kommer jag kunna titulera mig som författare till min helt egen feel good-roman, som ni såklart kommer att få höra mer om här i Mothr.

I höst ska omslag och författarporträtt tas och pirret i magen är inte nådigt.

Must have

Just nu myllrar vårt land av solmogna äpplen och vi har redan hunnit musta 25 liter. Hamilton älskar att vara med och plocka, äta och sedan njuta av musten som nästan slår bubbel. Speciellt när man får njuta av den en solig höstdag på altanen.

Förundrans- Effekten

En bok jag precis läst ut som slår ett slag för att vi blir lyckligare av ögonblick vi förundras över. Som en solnedgång när katten kommer förbi nere på bryggan när jag och mannen slagit oss ner efter en lång och krävande nattning. MAGI om du frågar mig (och bra boktips).

KategorI:
TagS:

Senaste artiklarna

M Read More

Hälsa18 december 2023

Mothr testar vinterbad

Så får du upp värmen med kalla dopp!

M Read More

Mode18 december 2023

Mothr listar: Mjuka favoriter för en lekfull vinter

Vintern är här och årstidens glittrande högtider väntar runt hörnet. I samarbete med Polarn O. Pyret listar vi mjuka favoriter som både är bekväma, slitstarka och stiliga som passar för vinterns alla tillfällen.

F Read More

Hälsa18 december 2023

Fyra enkla steg som ger mer lycka i livet

Tips från Lyckomanualen

V Read More

Hälsa18 december 2023

Vinterns varma drycker

Fem recept som värmer kropp och själ

Skriv in vad du letar efter Tryck på ESC för att avbryta

Or, browse through the popular tags: